Phishing og smishing er de mest udbredte former for svindel i mails og sms’er. Formålet er at lokke dine kort- og bankoplysninger, dit MitID eller andre personfølsomme oplysninger ud af dig. Phishing og smishing kan også bruges til at installere skjulte og skadelige programmer på din computer og mobil. Metoden er enkel: Du får en besked fra en tilsyneladende troværdig afsender med et budskab, der kræver din reaktion nu og her.

Sådan bliver du mere sikker på mail og sms

  • Tjek navnet på afsenderen af beskeden. Nogle gange kan du se, at bogstaverne er byttet om, eller at navnet har nogle tilføjelser.
  • Lad være med at klikke på links og åbne filer i mails og sms’er fra afsendere, du ikke kender eller har tillid til.
  • Tag aldrig billeder af dit MitID og send ikke koder fra nøglekort og sms-bekræftelser til nogen.
  • Hvis du er tvivl om indholdet i en mail eller sms, så kontakt afsenderen.

Det er aldrig rart at være usikker på ægtheden af en vigtig besked. Men der skal ikke så meget til for at undgå de værste fælder: Lad tvivlen råde, og lad være med at trykke på links eller opgive dine personlige oplysninger.

Historier der er lidt for gode...

I nogle beskeder er der hverken filer eller links. Det er typisk i beskeder fra de såkaldte ”Nigeria-svindlere”. Her får du som regel en lang historie om, at afsenderen vil dele en arv med dig eller har akut brug for hjælp. Uanset hvor god historien er, bør du aldrig overføre penge eller sende dine kontooplysninger.

Husk...

At hverken din bank, Nets eller offentlige myndigheder uopfordret vil bede dig om at oplyse adgangskoder, brugernavne eller personlige oplysninger via mail, sms eller telefon.