Realkreditlån – Få svar på dine spørgsmål her

Hvad er et realkreditlån? Hvor meget kan jeg låne? Skal jeg vælge realkreditlån med fast eller variabel rente - eller en kombination? Få svar her.

Med et realkreditlån kan du låne op til 80 % af boligens samlede værdi (75 %, hvis boligen er en fritidsbolig), og det er typisk den billigste måde at låne til din bolig. Men hvor meget kan du låne, skal du vælge fast eller variabel rente, hvad betyder afdragsfrihed egentlig, og hvad består den månedlige ydelse af? Det – og meget mere – får du svar på her. 

 Brug vores låneberegner
- eller ring på 70 15 15 16

 • Hvad er et realkreditlån?

  Et realkreditlån er et boliglån til ejerboliger, hvor der bliver taget pant i ejendommen. Pengene, du låner, kommer fra et realkreditinstitut, som fx Realkredit Danmark, der får pengene ved at sælge obligationer. 

  Obligationerne bliver købt af investorer. De får de afdrag og renter, du betaler, mens du har lånet. Bidraget får realkreditinstituttet. Det mest populære realkreditlån hos vores kunder er et obligationslån med fast rente fra Realkredit Danmark. 

  Du kan typisk låne op til 80 % af en ejerboligs værdi i op til 30 år (fritidsbolig op til 75 %). Resten af beløbet kan du finansiere med et banklån. Minimum 10 % skal dog være egenbetaling – penge, du allerede har. 

  Brug vores låneberegner
  - eller ring på 70 15 15 16

  Realkreditlån er ikke kun til boligkøb. Hvis du har en bolig og låner i din friværdi, bestemmer du selv, hvad pengene skal bruges til. Brug dem fx til et nyt køkken, til at bygge om eller afvikle dyrere gæld. 

   

 • Variabel eller fast rente - hvad er bedst?

  Du kan vælge mellem et fastforrentet realkreditlån og et realkreditlån med variabel rente – eller du kan kombinere de to slags lån. 

  Når du optager lånet, vil et lån med fast rente typisk være lidt dyrere end et tilsvarende lån med variabel rente. Du kan sammenligne realkreditlån her.

  Fordelen ved et fastforrentet lån er, at du kender renten på dit lån i hele løbetiden. Den faste rente giver dig en økonomisk sikkerhed. Du kan senere omlægge lånet, hvis det generelle renteniveau ændrer sig. Her kan du enten reducere restgælden eller få en lavere ydelse.

  Et lån med variabel rente er mere usikkert. Når du optager lånet, får du typisk en lavere rente og ydelse end på et lån med fast rente. Men dit lån får ny rente med jævne mellemrum (rentetilpasning) – fx hvert tredje eller femte år. Så du skal have luft i økonomien til, at renten – og dermed også den ydelse, du betaler – kan stige. 

  Vores mest almindelige realkreditlån med variabel rente fra Realkredit Danmark:

  Med vores låneberegner kan du hurtigt få en ide om, hvordan dit realkreditlån vil se ud med de forskellige typer af lån. Du kan sammenligne to lån ad gangen – både for helårsbolig og fritidsbolig. 

  Du er også velkommen til at booke et møde med os, hvor vi sammen finder frem til det bedste realkreditlån til dine behov og din økonomi.

  Book et møde

   

  Et realkreditlåns løbetid fortæller, hvor lang tid du har til at betale gælden tilbage. Det mest udbredte er 10, 15, 20 eller 30 år, og når banken skal regne på, hvor stort et lån du har råd til, tager den udgangspunkt i et 30-årigt lån med afdrag.

  Løbetiden afgør, hvor stort et beløb du skal afdrage på dit lån hver måned. Jo kortere løbetid – des større afdrag pr. år. Til gengæld er renten typisk lavere på lån med kort løbetid. 

  Hvis du gerne vil være gældfri hurtigt, er det oplagt at vælge et kortere lån. Men dit valg af løbetid kommer frem for alt an på dit budget. Hvor meget har du råd til at betale hver måned? 

  Prøv selv at lægge dit budget i vores boligværktøj, eller leg med løbetiden i vores låne-beregnere

 • Hvor meget kan jeg låne?

  Hvor meget du kan låne, kommer an på, hvordan din økonomi ellers ser ud. Vi kigger bl.a. på dit kommende rådighedsbeløb, når du skal købe bolig. Rådighedsbeløbet er det beløb, du har tilbage hver måned, når dine faste udgifter er betalt. 

  Din opsparing vil også have betydning for, hvor meget du kan låne. Når du køber en bolig, skal du selv kunne betale mindst 5 % af boligens værdi. Hvis du fx vil låne 1 million kr., skal du minimum have 50.000 kr. til egenbetaling.

  Med vores låneguide kan du få svar på alle dine lånespørgsmål. Det er også en god ide at tage en snak med din bankrådgiver og få en personlig beregning, inden du kigger på bolig.
   
  Book et møde
  - eller ring på 70 15 15 16
 • Realkreditlån til hus, sommerhus og lejlighed

  Du kan få realkreditlån til både helårsbolig (hus og lejlighed) samt fritidsbolig (sommerhus). Hvis du gerne vil låne til en andelsbolig, skal du i stedet have et andelsboliglån.

  Vi har gjort det nemt at finde et boliglån, der passer til dine behov og din økonomi. Find dit boliglån her, uanset om det er et realkreditlån, et andelsboliglån eller et banklån til bolig, du har brug for.

  Find boliger, der passer til dit budget – og bliv godkendt til at købe. Vi har også artikler og guides til dig, der skal købe bolig. Her kan du få svar på alt omkring køb af bolig.
 • Hvad koster et realkreditlån?

  Når du har fået et realkreditlån, skal du betale af på det. Din månedlige ydelse består typisk af tre ting; afdrag, rente og bidrag.

  Afdraget er din afbetaling på lånet. Renten er din betaling til investoren bag dit lån. Og bidraget er det gebyr, du betaler til realkreditinstituttet for at have lånet.

  Hvis du har afdragsfrihed, skal du ikke betale afdrag i den aftalte periode. Du skal dog stadig betale renter og bidrag på lånet. Desuden betaler du et tillæg til bidraget i de afdragsfrie perioder.

  Danske Bank tilbyder Realkreditlån i samarbejde med Realkredit Danmark, som også fastsætter bidragssatsen. Du kan se aktuelle bidragssatser, samt kurser og rentesatser, her: Kurser og renter (rd.dk).

  Du kan beregne, og sammenligne, hvad forskellige realkreditlån vil koste dig, med vores låneberegner.
 • Du kan opsige og omlægge et realkreditlån

  Når du optager et realkreditlån, vælger du det lån, der er bedst for dig. Men både markedet og dine egne behov og ønsker kan ændre sig. Derfor er der nogle gange fordele i at lægge lånet om.
   
  Men, hvornår skal du omlægge dit realkreditlån? I vores guide finder du gode råd og tommelfingerregler til, hvornår det giver bedst mening for dig.
   
  Du kan typisk opsige (indfri) og omlægge dit lån, når du vil. Du skal betale nogle gebyrer, hvis du indfrier eller omlægger dit lån før det aftalte udløbstidspunkt. Hvis du gerne vil indfri dit realkreditlån før tid, udarbejder din rådgiver et indfrielsestilbud til dig.
   
  Når du omlægger dine lån, optager du et nyt lån i boligen og bruger det til at indfri det gamle realkreditlån. Det kan fx være værd at overveje, hvis: 
  • renten stiger eller falder
  • du vil have mere tryghed i lånet
  • du vil låne ekstra i din friværdi

  Regn på omlægning i Danske Netbank og se, om det kan betale sig

  Book et møde
  - eller ring på 70 15 15 16

   

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.