Prisstigninger løjer af
Lånereglerne for sommerhuskøbere er blevet lempet. Du får mere ud af at udleje dit sommerhus, fordi bundfradraget er blevet større. Og vejen er blevet kortere for dem, der vil bo i sommerhus hele året.
De tre ting har sammen med en dansk økonomi i fremgang givet sommerhusmarkedet en vitaminindsprøjtning, og de seneste par år har priserne derfor haft mærkbar pil op ad.
Men nu går prisstigningstakten en anelse ned i gear, vurderer Realkredit Danmark i en ny analyse af markedet.
”På landsplan forventer vi, at sommerhuspriserne stiger med 1,5-3,5 procent i år. Det er stadig pænt, men noget mindre end i 2018 – og selvsagt godt nyt for dem, der vil købe sommerhus i år, siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark.
Skal vi regne på din sommerhusdrøm?
Vi vil meget gerne hjælpe dig med at regne på dine muligheder
50 procent billigere at købe sommerhus
Selv om sommerhusene er blevet dyrere de seneste år, ligger prisniveauet stadig 15 procent lavere, end da markedet toppede i 2007, viser Realkredit Danmarks analyse.
Og tager man højde for, at renterne i dag er meget lavere og danskernes indkomster højere, så er det reelt 50 procent billigere at finansiere et sommerhus, end det var, da priserne toppede.”
”Vi skal 20 år tilbage for at finde et niveau, hvor det kostede tilsvarende lidt at låne i forhold til de indkomster, danskerne får ind på deres konti. Så der er helt klart flere, der har fået råd til at købe sommerhus,” konstaterer Christian Hilligsøe Heinig.
Hvad koster det at låne?
Det kan du hurtigt beregne her
Bedre forhold for dig, der vil leje ud
Sidste år blev et dansk sommerhus i snit lejet ud i tre uger. I alt blev det til 652.658 uger – og en ny dansk udlejningsrekord for femte år i træk.
Ved at leje ud kan sommerhusejere presse de i forvejen lave udgifter til sommerhuset endnu længere ned – eller måske spare op til løbende forbedringer af sommerhuset, siger Christian Hilligsøe Heinig.
"Det er langt fra alle sommerhusejere, der har lyst til at leje ud. Men skattereglerne er blevet lempet, for dem der gerne vil, så man i dag får mere ud af at leje huset ud via udlejningsbureau end tidligere", uddyber han.
Der er dog store geografiske forskelle på, hvor meget udlejning betyder for sommerhus-økonomien. Sommerhuse i Syd- og Vestjylland lejes langt oftere ud end fx sommerhuse på Sjælland.
Hver anden drømmer om sommerhusliv
Nu er det selvfølgelig de færreste, der køber et sommerhus bare fordi, det er blevet billigere.
Men næsten halvdelen af de danskere, der ikke har et sommerhus, svarer ja eller måske til spørgsmålet om, de kunne tænke sig at eje et sommerhus i fremtiden.
Og de drømmer især om at komme lidt væk fra hverdagen, lade batterierne op og nyde livet sammen med venner og familie. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet i samarbejde med home og Realkredit Danmark.
"Jeg er umiddelbart overrasket over, at unge og yngre danskere er så positivt stemt over for at købe sommerhus i fremtiden. Det har jo været oppe at vende nogle gange, at sommerhusmarkedet kunne blive presset af, at de nye generationer hellere vil ud og opleve verden," siger Christian Hilligsøe Heinig.
Han vurderer, at de unge holder flere døre åbne, når de drømmer om fremtiden, mens de lidt ældre danskere enten vinker farvel til sommerhusdrømmen – eller finder det rigtige hus og gør drømmen til virkelighed.
Skal vi regne på din drøm?
Hvor meget kan du låne? Hvilket lån skal du vælge? Og hvad koster det at låne? Vi vil meget gerne hjælpe dig med at regne på dine muligheder, når du drømmer om at nyde livet i eget sommerhus.