Når du skal flytte hjem fra udlandet

Overvejer du at flytte hjem til Danmark igen efter et ophold i udlandet? Så er der en række forhold, som er gode at få afklaret, inden du vender næsen hjemad – ikke mindst i forhold til din økonomi.

  • 1.  Hvor skal du bo?

    Når du skal flytte hjem fra udlandet, er boligen i Danmark ofte et af de første spørgsmål, der rejser sig. Måske har du en bolig stående fra tidligere, som du evt. har fremlejet. I så fald skal du være opmærksom på opsigelsesvarslet.

    Skal du starte forfra på boligmarkedet, kan det måske føles som en stor opgave at købe ejerbolig, mens du stadig bor ude i verden. Men det er ikke nødvendigvis hverken nemmere eller billigere at komme ind på lejemarkedet. Tal meget gerne med din bank i Danmark om mulighederne, inden du beslutter, hvad du vil gå efter.

    Tip: En køberrådgiver kan hjælpe dig med at finde din næste bolig

    Produkt

    Hvad må din nye bolig må koste?

    Få et gratis boligkøbsbevis, hvis du overvejer at købe bolig. Så ved du, hvor meget du kan låne og kan slå til med det samme, når du finder boligen.

    Få et boligkøbsbevis
  • 2.  Meld dig ind i Danmark igen

    Når du flytter hjem, skal du melde din indrejse til den kommune, du skal bo i. Du skal udfylde en blanket om indrejse, som du kan downloade på borger.dk, men den skal afleveres personligt hos Borgerservice, hvor du også skal medbringe dit pas eller et andet billed-id.

    Som dansk eller nordisk statsborger behøver du ikke opholdstilladelse, men ellers skal du også medbringe en gyldig opholdstilladelse.

    Vidste du, at ...

    Ca. 22.000 danske statsborgere flyttede til udlandet i 2015. Samme år vendte ca. lige så mange udlandsdanskere tilbage til Danmark.

    Kilde: Danmarks Statistik 2015

  • 3.  Din daglige økonomi

    Noget af det første, du skal have på plads efter hjemkomsten, er din daglige økonomi. Hvis du har bevaret kontakten til din bank i Danmark, er det ikke det store problem. Men vær opmærksom på, at der kan være særlige regler, hvis du vil overføre større pengebeløb mellem to lande.

    Produkt: Brug for en bank? Se, hvilke fordele du kan få i Danske Bank og bliv kunde

  • 4.  Hvad med skatten?

    Når du flytter hjem, så gælder samme anbefaling, som da du flyttede ud: Det er en rigtig god ide at tale med både skattemyndighederne og evt. en skatteekspert med erfaring i international skat.

    Det gælder både i forhold til din almindelige indkomstskat, som vil ændre sig, samt din pension og evt. din beholdning af værdipapirer, som kan blive beskattet, når du flytter over landegrænser. Hvis du søger rådgivning i tide, kan du undgå unødvendig dobbeltbeskatning.

    Dit skattekort får du hurtigst ved at ringe til skattemyndighederne på 72 22 28 92 og tale med Udlandsafdelingen.

    Kontakt

    Få råd om økonomien, inden du flytter hjem

    Når du flytter mellem Danmark og udlandet, så kan du som kunde i Danske Bank få målrettet rådgivning om din økonomi. Det koster ikke ekstra.

    Book møde

    - eller ring til os på 70 25 11 22

  • 5.  Sundhed og social sikring

    Hvis du som dansk statsborger vender hjem fra udlandet, får du adgang til sundhedssystemet så snart, du har anmeldt din indrejse. Du får dit sundhedskort sendt med posten, men har du brug for lægehjælp hurtigt, kan du få et midlertidigt sundhedskort hos Borgerservice i din kommune.

    Var du forsikret mod arbejdsløshed i udlandet, har du i en del tilfælde mulighed for at melde dig ind i en dansk a-kasse og få overført din anciennitet. Det skal du i så fald gøre inden otte uger. Læs mere om reglerne på borger.dk – eller tal med en dansk a-kasse.

    Er du arbejdsløs og uden ret til dagpenge eller pension, kan du have adgang til kontanthjælp eller integrationsydelse. Læs mere på borger.dk.

  • 6.  Børn med hjem

    Et barn i den skolepligtige alder kan altid få plads i den lokale folkeskole, hvis du da ikke allerede har sørget for plads til barnet på en fri- eller privatskole. Du kan finde ud af, hvilket skoledistrikt barnet tilhører på din nye kommunes hjemmeside eller ved at kontakte Borgerservice.
     
    Når det gælder dagtilbud til yngre børn, skal du være opmærksom på, at der kan være venteliste – og du kan først skrive dit barn på venteliste, når du kender din nye adresse og kan dokumentere den ved hjælp af en underskreven købsaftale eller lejekontrakt.

     

    Produkt

    Har du de rigtige forsikringer?

    Som kunde i Danske Bank kan du sammensætte dine forsikringer hos Tryg, så de passer præcis til dig, din familie og dine ting.

    Læs mere

  • 7.  Skal bilen med hjem?

    Hvis du har købt en bil under opholdet i udlandet, skal du være opmærksom på, at det kan være dyrt at få den indregistreret i Danmark. Læs reglerne og se, hvordan du indregistrerer bilen på skat.dk.

    Har du et kørekort fra et andet EØS-land (EU, Norge, Island eller Liechtenstein), må du gerne bruge det i Danmark, men du kan også få det ombyttet til et dansk. Andre udenlandske kørekort skal som udgangspunkt skiftes ud. Reglerne finder du på borger.dk.

    Husk også, at du evt. kan få dit udenlandske forsikringsselskab til at skrive et såkaldt ’letter of introduction’ til det danske forsikringsselskab, så du ikke skal begynde forfra med en højere præmie end nødvendigt.

    Produkt: Overvejer du at købe bil? Lån op til 100 % og betal over ti år i Danske Bank

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.