Bare det at vænne sig til en ny valuta kan være lidt af en udfordring, når du flytter til udlandet. Og derfor er det altid en god idé at få rådgivning om store ting som skat og pension, inden du tager afsted. Men der kan også være andre, mere jordnære økonomiske overraskelser:
"Første gang vi ringede til lægevagten, fandt vi fx ud af, at vi skulle betale 80 euro kontant for sådan et besøg. Dem kunne man godt nok få refunderet, hvis man havde en god sundhedsforsikring, men det føltes meget anderledes end i Danmark,” fortæller Lotte Ruby, der har boet i Belgien med mand og børn i tre et halvt år.
”Heldigvis havde vi pengene, men hjemme i Danmark ville vi normalt ikke have haft kontanter liggende. Så det er en god idé at få styr på sundhedssystemet i det nye land – inden man bliver syg,” siger hun.
Guide: Husk altid at få styr på skat, pension og investeringer, før du flytter til udlandet
Børnepasning og skolevalg
Rejser du fra Danmark med børn, er det også en god ide at undersøge, hvordan det fungerer med børnepasning i det land nye land, råder Lotte Ruby
”Børnepasning er meget dyrere i Belgien, og det er helt normalt, at man enten vælger at gå hjemme med børnene – eller får en nanny eller au pair,” fortæller hun og fortsætter:
"Vi betaler meget i skat i Danmark. Men når man rejser ud i verden, finder man også ud af, hvad det betyder for økonomien at vinke farvel til velfærdssystemet. Børnepasning, lægebesøg og sundhedsforsikringer. Det kan hurtigt blive dyrt.”
Tip: Danes Worldwide er et globalt netværk af udlandsdanskere, som hjælper hinanden
Løber du en valutarisiko?
Du kan også støde på store, økonomiske overraskelser, selv om du kun flytter over på den anden side af Øresund. Ikke mindst, hvis du stadig har dit job og din indtægt i Danmark.
”Det, der overraskede mig mest, var den risiko jeg faktisk havde taget, når det gælder valutakurser. Da jeg havde boet i Sverige i et par år og pendlet til mit arbejde i Danmark, oplevede jeg, at min løn i danske kroner pludselig blev mere værd, fordi den svenske krone på det tidspunkt styrtdykkede. Det var noget, jeg faktisk ikke havde overvejet kunne ske – og det kan jo også gå den anden vej, ” fortæller Marie Irgens Jacobsen, der bor i Malmö på tiende år.
Guide: Det kræver også forberedelse, når du flytter hjem fra udlandet igen
Vær opmærksom på lejekontrakten
Lejeloven i udlandet kan også være meget anderledes end den danske, og det kan være rigtig dyrt, hvis man ikke er på vagt, fortæller Lotte Ruby
”I Belgien er en standardlejekontrakt på ni år – og uopsigelig. Den går endda i arv til dine pårørende, hvis du dør. Så hvis du kun vil leje dig ind i et par år, så skal du huske at få en såkaldt ’diplomatklausul’ ind i kontrakten, så det bliver nemmere og billigere at komme ud af den igen,” lyder rådet.
Artikel: Få styr på din skat i udlandet
Har du råd til ekstra rejseudgifter?
Ekstraudgifterne kan heldigvis også gå til noget mere morsomt end lægeregninger og børnepasning. Bodil Gantzel som har boet i Singapore, råder andre, der tager samme vej, til at sætte ekstra penge af i budgettet til rejser under udlandsopholdet.
”Vi havde i hvert fald lyst til at se så meget som muligt, nu vi var derude. Pludselig var Malaysia og en masse andre destinationer jo ikke så langt væk. Men det koster stadig penge at rejse – og man kan også have brug for at rejse mere hjem til Danmark, end man regnede med. Eksempelvis hvis en pårørende derhjemme bliver alvorligt syg,” slutter hun.
Skal du til udlandet? Vi rådgiver om din økonomi
Danske Bank har en særlig afdeling for kunder, som bor i udlandet. Som kunde i afdelingen kan du få hjælp til mange af de problemstillinger, som kan opstå ved en international flytning – lige fra skat, pension og investering til helt simple ting som at få en bankkonto i det nye land.Book møde
- eller ring til os på 70 25 11 22