Der er både noget, du selv kan gøre her og nu for at få ro i maven og styr på økonomien i en svær tid. Og så er der nogle overvejelser, du bør tage en snak med din bankrådgiver om.
Her er, hvad du selv kan gøre med det samme:
Kontakt din fagforening som det allerførste
Du skal altid tage fat i din fagforening og a-kasse som det allerførste. Derefter kontakter du din bank hurtigst muligt. Banken kan nemlig kun hjælpe dig, hvis den kender din situationen. Vent derfor ikke, til du står med håret i postkassen og f.eks. har brugt din opsparing og pludselig ikke kan betale dine regninger.
Spar op, mens du kan
Har du en opsigelsesperiode med løn, bør du udnytte muligheden for at spare lidt ekstra op af lønnen. Undersøg, hvor du kan reducere dine udgifter en smule nu og her, så du har lidt på kistebunden, når dine indtægter går ned.
Læs også: Guide: De første skridt, når du er blevet ledig
Kig på dine betalingsaftaler og faste udgifter
Gå på netbank og se på dine betalingsaftaler. Hvad betalte du i sidste måned, og hvad har du brug for i den næste tid? Faste udgifter som f.eks. husleje og forsikring skal jo betales. Så hvor meget har du behov for, hvis du ikke får løn, næste gang det er er den 1. i måneden? Når du har dét overblik, ringer du til din bank. Måske går nogle af de faste betalinger netop til banken, til en kassekredit eller et lån, og det kan jo være, at banken kan hjælpe med det.
Skab overblik over dine udgifter med et budget
Har du ikke allerede et (opdateret) budget for din økonomi, er det en god ide at lave et. Det lyder måske banalt og kedeligt, men et budget giver dig et godt visuelt overblik over, hvordan du bruger dine penge hver måned – og det kan hjælpe dig med at få øje på, hvor du eventuelt kan spare. Du kan hente en skabelon til at lave dit eget budget her
Er du kunde i Danske Bank, kan du også hurtigt oprette et budget i din netbank
Brug for hjælp?
Har du brug for hjælp, så kontakt os på
tlf 70 12 34 56 eller book et onlinemøde.
Søg efter unødvendige udgifter
Når man mister en indkomst, vil der vil være ting, du ikke kan gøre, som du har været vant til. Så find de steder i budgettet, hvor kan du starte med at spare. Take away-mad og streaming-tjenester er klassiske eksempler, men husk også på, at de fleste menneskers forbrug naturligt falder i denne periode, fordi vi skruer ned for cafe- og restaurantbesøg, shopping og byture. Prøv at gøre op, hvor meget du normalt bruger på det, og hvad det giver dig at skære det væk.
Undersøg, om du kan samle små lån i ét stort
Hvis du har flere mindre lån, kan du muligvis samle dem i ét og dermed spare dyre renteudgifter. Det gælder især, hvis du har flere forskellige forbrugslån. Dine muligheder afhænger dog af, hvordan din økonomi ellers er skruet sammen. Kan du ikke samle dine mindre lån i ét større, bør du i stedet fokusere på at betale den dyreste gæld først.
Læs mere: Dyr klatgæld? Sådan samler du flere små lån
Her er, hvad din rådgiver kan hjælpe dig med:
Se på afviklingen af dine lån
Selvom udsigterne til at finde et nyt job virker dystre, og der ikke er meget luft i budgettet, selvom du har sænket dit forbrug, så kan du stadig have muligheder. Din bankrådgiver kan hjælpe dig med at undersøge muligheden for at betale dine lån hos os af over en længere periode, så du skal betale en lavere ydelse. Det kan også være, at du kan udskyde nogle betalinger eller få afdragsfrihed i en periode.
Tal om kassekredit eller bevilget overtræk
Din rådgiver har forskellige værktøjer i kassen. Men hvilket, der skal i brug, afhænger af din konkrete situation – er du blevet permanent opsagt, eller er du sendt hjem fra arbejde med en melding om, at dit job venter på dig igen efter krisen? Måske kan din rådgiver lave en kassekredit eller give dig mulighed for at have overtræk i en periode.
Køb af bolig: Revurder dine muligheder og behov
Forudsætningerne for en boligjagt ændrer sig typisk, hvis du mister dit job. Samtidig kan ingen sige med sikkerhed, hvad der sker med huspriserne i kølvandet på corona-krisen. Så hvis du ikke har travlt, kan der være fornuft i at spare lidt mere op og blive afklaret på jobsituationen. Men drømmer du fortsat om at købe bolig i 2020, så tag en snak med din rådgiver og kig sammen på din økonomi og dine muligheder. Og har du allerede fundet drømmeboligen, bør du som minimum regne efter, hvordan det vil se ud, hvis du eller din partner mister jobbet. Hvis I kan sidde sikkert i boligen de næste 20 år, skal I ikke holde jer tilbage.
Salg af bolig: Beregn forskellige salgs-scenarier
Måske vil du opleve, at du ikke kan få den salgspris for din bolig, som du havde forestillet dig. Din rådgiver regner derfor typisk på flere forskellige salgspriser og ser på, hvad de vil betyde for dig og for din økonomi efter et salg. De forskellige scenarier kan hjælpe dig med at beslutte, om du skal sælge nu eller vente lidt. Men nogle gange er man nødt til at sælge – f.eks. i forbindelse med skilsmisser. Her beregner din rådgiver et worst case-scenarie ved at tage udgangspunkt i en lav salgspris, som du stadig skal kunne klare økonomisk.
”Din rådgiver vurderer, hvad din økonomi kan holde til – f.eks. med en lavere salgspris og ud fra en lavere indkomst. Det skal sikre, at din økonomi ikke bliver sat over styr, hvis ejendommen sælges til en lavere pris end forventet. Lykkes det så at sælge boligen for mere end den pris, der blev beregnet ud fra, er det kun positivt. På den måde vil vi hellere være forsigtige for at beskytte din økonomi.” – Nikolaj Grønnebæk, rådgiver i Danske Bank
Brug for et råd? Tal bolig med os
Book møde eller ring på 70 15 15 16
Har du et realkreditlån med fast rente og et par år på bagen, kan du formentlig reducere din ydelse ved at omlægge til et lån med en lavere rente og længere løbetid, end du har nu. Din restgæld vil dog typisk stige, men hvis målet er at nedbringe det beløb, du betaler hver måned, er det værd at undersøge nærmere. Har du derimod et lån med variabel rente, eller er renten på dit lån lavere end eller lig med markedsrenten, er det mindre sandsynligt at du kan spare på en omlægning. Men der kan være andre muligheder – måske kan du skifte til afdragsfrihed i en periode? Kontakt din rådgiver og se på mulighederne sammen.
Lad os hjælpe dig
Har du brug for hjælp, så kontakt os på
tlf 70 12 34 56 eller book et onlinemøde.