Tal fra Boligsiden viser, at huspriserne i oktober faldt for sjette måned i træk, og at huspriserne nu er 3,9 % lavere i gennemsnit, end da de var på deres højeste. Og der er umiddelbart yderligere fald i vente. Flere prognoser – heriblandt fra Danske Bank – peger på et forventet samlet husprisfald på omkring 10 % procent fra toppen i gennemsnit.

Så hvis du som potentiel boligkøber er usikker på, hvad dit næste skridt bør være, overrasker det ikke Danske Banks cheføkonom, Las Olsen.
”De store fald i boligpriserne er opsigtsvækkende nok i sig selv, men nu sker det oven i købet i en periode, hvor prisen på alt muligt andet er steget kraftigt. Dermed er den reelle værdi af boliger virkelig på vej nedad, så det er naturligt nok, hvis danskere på boligjagt lige overvejer at klappe hesten,” siger Las Olsen.

Rentestigning er den altoverskyggende årsag

En god forklaring på faldet i priserne kan f.eks. findes i, at den effektive rente på et 30-årigt realkreditlån er steget med over fire procentpoint på to år. Og når det pludselig går stærkt ned ad bakke nu, skyldes det, at renten er steget mest i løbet af 2022.

”Når renten stiger, bliver det mindre attraktivt at købe et hus til en given pris. Lidt forsimplet kan man sige, at det vil være ganske afgørende for dig som boligkøber, om du skal betale 2.000 kroner eller 10.000 kroner i rente om måneden, hvis du køber et hus til 4 millioner kroner,” siger Las Olsen.

Hvad er den effektive rente?
Når du optager et realkreditlån, er der knyttet en nominel rente til. Hvis den er 4 %, betaler du 4 % i rente hver måned. Men i virkeligheden er den effektive rente et mere præcist parameter for, hvad du skal betale. Den effektive rente viser nemlig de samlede renteudgifter, som du skal betale i løbet af hele dit låns løbetid.

Ikke nødvendigvis et dårligt tidspunkt at købe bolig
Men er det så et dårligt tidspunkt at købe bolig? Ikke nødvendigvis, siger cheføkonomen:

”For det første er det vigtigt at understrege, at vi taler om gennemsnitspriser. Der vil være masser af steder, hvor husene ikke svinger specielt meget i pris eller ligefrem går mod udviklingen. Og i de områder, der måske er i farezonen for yderligere prisfald, kan man som køber gå efter at få prisfaldet på forhånd ved at forhandle boligen ned i pris. Antallet af handler er faldende, og nogle sælgere vil være motiverede til at slå til,” siger Las Olsen.

3 huskeregler, hvis du overvejer at købe bolig
Overvejer du at købe bolig, anbefaler vi, at du ikke tager udgangspunkt i spekulationer om den fremtidige boligprisudvikling. Vil du finde den helt rigtige bolig til dig og din familie, så husk:

  1. En lang tidshorisont i ejerboligen mindsker risikoen for, at kortsigtede prisudsving på boligmarkedet gør indhug i jeres formue.
  2. Er jeres tidshorisont under 5 år, bør I som tommelfingerregel hellere leje end købe bolig, fordi det grundlæggende er dyrt at købe og sælge bolig.
  3. Sørg for at have luft i budgettet, når boligen er købt. Så bliver det ikke alt for surt i hverdagen, og I har noget at stå imod med, hvis der opstår uventede udgifter eller fald i jeres indtægter.

Få flere tips og råd til din boligøkonomi i en tid med inflation og rentestigninger


Overvejer du at købe bolig?

Se boliger til salg og match dem med din økonomi.

Find boliger nu