14 kroner for en liter mælk og mere end 17 kroner for en liter benzin! Inflationen buldrer derudaf, og det kan mærkes i de danske hjem, der skal stå model til stigende priser på især energi og en række fødevarer. De seneste tal for april viser en inflation på 6,7 procent, og dermed har inflationen nu nået sit højeste siden juni 1984. 

Men hvad kan man som forbruger gøre for at mindske effekten af den høje inflation? Det lidt nedslående svar er desværre, at der ikke er nogen nemme løsninger.

”Der er ikke så meget at gøre udover at se på, om man ikke kan sænke sit forbrug af nogle af de ting der er steget mest i pris. Det gælder især på energi, hvor man køre langsommere på motorvejen, lave mere samkørsel eller lade bilen stå for at spare på benzinen. Sommeren står for døren, så det bliver også nemmere at skrue ned for varmen derhjemme, hvis man for eksempel har gasfyr. Skal man i supermarkedet, er det også en god idé, at have afsøgt markedet hjemmefra for at finde de billigste priser,” siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.


Opsparing under pres

Men det er ikke kun i indkøbskurven, at inflationen viser sit grimme ansigt. Også danskernes opsparinger kan få problemer med inflationen for når priserne stiger, ja så falder værdien af opsparingen tilsvarende. 
Danskerne er generelt set godt polstrede, når det kommer til opsparing, hvilket indtil nu har været en medvirkende årsag til at holde hånden under forbruget. Men hvad gør man for at beskytte den opsparing? 

Investering er naturligvis en af mulighederne, men det er turbulente tider på aktiemarkedet, og derfor skal man lige overveje sit behov, inden man kaster sig ud i investeringer. Derfor er rådet fra Louise Aggerstrøm Hansen, at man starter med at skabe sig et overblik over, hvad man ønsker at bruge sin opsparing til:

”Inflation betyder generelt, at pengene hurtigere bliver mindre værd, og det gælder også din opsparing. Der er ikke nogen nem løsning på, hvordan du får dem til at yngle bedst, da det afhænger meget af din situation, hvordan din økonomi ser ud i øvrigt, og hvad din tidshorisont er. Mit bedste råd er, at du ikke går i panik, men sætter dig ned, og forholder dig aktivt til, hvad du drømmer om at bruge din opsparing på, og hvornår du skal bruge den. Mange har bare pengene stående, uden at stille sig de grundlæggende spørgsmål, og det kan betyde, at man ikke får mest muligt ud af dem”, siger Louise Aggerstrøm Hansen. 

Og den overvejelse kan man lige så godt starte på nu, for der er desværre ikke noget, der tyder på, at vi lige foreløbig vender tilbage til den lave inflation, som vi har været vant til de sidste mange år. 

”Meget afhænger selvfølgelig af, om energipriserne begynder at falde igen, for det er i høj grad dem, der har drevet inflationen så højt op, som vi ser lige nu. Generelt forventer vi at priserne på andre varer og tjenester, vil fortsætte med at stige noget tid endnu - også selvom energipriserne skulle begynde at falde. Der er stadig meget tryk på systemet, og det er svært for virksomhederne at skaffe hænder, hvilket også bidrager til at skubbe priserne i vejret,” påpeger Louise Aggerstrøm Hansen.