Sommerferien venter lige om hjørnet, og i den anledning har vi bedt om rådgiver Mette Ahnfeldt Grinsteds bedste pengeråd til dig, der skal ud at rejse denne sommer.
Tænk fremad, inden turen begynder
Men inden det skal handle om kort, valuta og betalinger på din udvalgte destination, vil Mette anbefale en sund overvejelse at gøre sig allerede inden afrejsen:
”Det er en rigtig god ide at lægge et budget for sin ferie. For det første for at forberede sig på alle de planlagte omkostninger til fx hotel, billeje, færgebilletter, entréindtægter og den slags – og for det andet for at forventningsafstemme med sig selv, hvad man kan og skal bruge på de mere spontane udgifter."
Mette Ahnfeldt Grinsted, personlig rådgiver i Danske Bank
Mette uddyber den sidste del med de spontane udgifter:
”Når man er på ferie, kan man let havne i en slags boble, hvor de penge, man bruger, ikke rigtig tæller i det store regnskab. Man er jo for pokker på ferie, så selvfølgelig er der da råd til den fine sommerkjole eller besøget på Michelin-restauranten. Men så rammer virkeligheden, når man kommer hjem og gør forbruget op. Så selvom det er kedeligt, så prøv på forhånd at lægge et cirkabudget for, hvor mange penge du kan bruge på fornøjelser undervejs og stadig have god samvittighed, når du kommer hjem.”
5 gode råd til rejsen
Og så er vi klar til at dele Mettes gode råd til selve rejsen:
1: Undgå akavede situationer med kortbetalinger – kend dine beløbsgrænser
Det kan være både småpinligt og akavet, hvis kortet ikke virker, når du skal betale på en restaurant eller i en butik. Men det sker af og til, og årsagen er ofte dine betalingskorts beløbsgrænser. På Visa-delen af et Visa/Dankort er der et maksimum på 25.000 kroner på en periode på løbende 30 dage, så det kan derfor godt betale sig at holde lidt øje med forbruget.
Mastercard har nogle andre beløbsgrænser, som blandt andet afhænger af, hvilket type Mastercard du har. For et Mastercard Direct er grænsen 30.000 kroner om dagen, mens det er mere individuelt for et Mastercard kreditkort (enten Basis, Guld eller Platin), hvor det afhænger af både din aftalte kredit og hvor meget du allerede har brugt. I mobilbanken kan du hele tiden se, hvor meget du har til rådighed på din Mastercard-konto.
Husk at dit kreditkort også kan bruges som debetkort ved at betale kontaktløst eller vælge debet på terminalen. Med debet-delen af kortet har du 30.000 kroner til forbrug udover kreditten, men da beløbet i så fald bliver trukket med det samme, skal du altså også have pengene stående på din konto.
2: Tag flere kort med og læg dem ind i din telefon
Du er bedre stillet, hvis et kort bliver væk eller afvist, hvis du har flere kort med på rejsen. Så har du både et Mastercard Direct, et Mastercard kreditkort og et Visa/Dankort, så tag dem med. Men lad gerne (mindst) et kort ligge i en aflåst boks på hotelværelset, så du ikke mister alle kort samtidig, hvis uheldet er ude.
Desuden kan du knytte dine kort til digitale betalingsløsninger som for eksempel Apple Pay (og dit Mastercard også til Google Pay) på mobilen, så du altid har dem ved hånden. Læs mere om, hvordan du gør her.
3: Vælg, hvornår du betaler kontaktløst eller med chip og pinkode
Når du betaler med dit Mastercard kreditkort, kan du ofte gøre det enten kontaktløst eller med chip og pinkode. Betaler du kontaktløst, bruger du Mastercard kreditkortets debetfunktion, så pengene bliver trukket fra kontoen med det samme – præcis som med et Visa/Dankort. Bruger du derimod chip og pinkode, kan du vælge at bruge kortets kreditdel på terminalen.
Rejser du til udlandet, så vær også opmærksom på, at både Mastercard Direct og kreditkort har en geografisk sikkerhedsfunktion, som gør, at dit kort skal ’låses op’ for brug i udlandet. Det kan du heldigvis nemt klare via kortindstillinger i mobilbankens kortmenu eller ved at bruge chip og pinkode første gang, du betaler med kortet på rejsen.
4:Husk et Mastercard kreditkort, hvis du skal leje bil
Skal du leje bil på ferien, anbefaler vi at tage et Mastercard kreditkort med til formålet. De fleste udlejningsselskaber kræver nemlig betaling med Mastercard kreditkort, fordi de reserverer et beløb til dækning af din selvrisiko på kaskoforsikringen på kortet. Man har faktisk set eksempler på selskaber, der har nægtet at udlevere lejebilen, fordi betalingen ikke skete med et kreditkort.
5: Betal som udgangspunkt med kort i stedet for kontanter
Fremmede valutaer og pengesedler kan være en spændende og eksotisk del af et udlandseventyr. Men som grundregel anbefaler vi, at du betaler med kort i stedet for kontanter.
Det er dog også tit praktisk at have lidt kontanter på sig. Dem kan du uden problemer hæve på langt de fleste feriedestinationer, men hvis du alligevel vil have kontant valuta med hjemmefra, kan du hæve euro og dollars i mange af vores hæveautomater.
Flere tips: Dét kan du selv i mobilbanken
Via Kort i den øverste menulinje kan du:
- Spærre kort (og genåbne dem)
- Se dine pinkoder
- Åbne og lukke for brug af kort i udlandet
- Indstille beløbsgrænser for hævning af kontanter i hæveautomater
- Tilmelde kort til Apple Pay
Via Menu i nederste højre hjørne kan du også altid tjekke den vejledende valutakurs.
Få flere af Mettes pengetips på Instagram
Mette Ahnfeldt Grinsted deler løbende ud af tommelfingerregler, eksempler, tips og tricks til din privatøkonomi. Det foregår på hendes Instagram-profil @Pengemette, som du kan finde og følge lige her: ”Følg Pengemette”