Danske Banks boligværktøj
Prøv boligværktøjet

Kom i gang
Boligværktøjet kort fortalt
-
Hvad kan jeg bruge boligværktøjet til?
Danske Banks boligværktøj hjælper dig med din boligøkonomi – uanset om du drømmer om en ny bolig eller vil optimere økonomien i din nuværende.
Som boligsøgende kan du finde boliger til salg, der matcher din økonomi. For hvor andre boligportaler viser, hvilke boliger der er til salg, og hvad de koster, viser vi dig nemlig også, hvad det vil koste lige præcis dig at bo i de boliger, der er til salg. Og finder du en spændende bolig, hvor pengene passer, kan du hurtigt søge om at blive godkendt til at købe den.
Som boligejer kan du beregne omlægning af lån og sammenligne med din nuværende økonomi, så du hurtigt kan se, om der er penge at spare i en omlægning – eller andre fordele. -
Er det nødvendigt at oprette en profil?
Nej, ikke strengt nødvendigt. Uden en profil kan du se alle boliger, der er til salg – og hvad de koster. Du kan også prøve et lynbudget, hvor du svarer på fire enkle spørgsmål. Det giver dig et fingerpeg og en fornemmelse af, hvordan din økonomiske situation vil se ud i den enkelte bolig. Men du får langt flere fordele og nuancer med, hvis du opretter en profil.
Vil du regne på omlægning af dine realkreditlån, kommer du dog ikke uden om en profil. -
Hvad får jeg ud af at oprette en profil?
Med en profil på boligværktøjet kan du:
- Se præcise beregninger af din økonomi i alle de boliger, der er til salg i Danmark.
- Lynhurtigt finde attraktive boliger ved hjælp af farvekoder: Grønne boliger er et godt match for din økonomi, gule skal undersøges nærmere, mens røde umiddelbart er for dyre.
- Gemme boliger og søgninger som favoritter og få besked, når der kommer boliger til salg, som matcher dine kriterier – eller hvis din drømmebolig falder i pris.
- Blive hurtigt godkendt til at købe bolig. De fleste får svar i løbet af 48 timer.
- Se, hvad din egen bolig er værd, og hvor meget friværdi du eventuelt har.
- Forberede dig på fremtiden i dit budget (hvis der for eksempel er børn på vej, eller du overvejer at købe en bil).
- Beregne omlægning af lån og sammenligne med din nuværende økonomi.
- Dele dine beregninger og dit budget med banken inden møde med en rådgiver om boligkøb eller omlægning.
-
Hvad hvis jeg ikke er kunde i Danske Bank?
Selvom du ikke er kunde hos os, kan du sagtens oprette en profil på boligværktøjet, lægge dit budget og bruge værktøjet til at lede efter boliger, der matcher din økonomi. Du kan også søge om godkendelse til at købe en bolig, hvis du finder en, hvor både pengene og mavefornemmelsen passer. Du vil så blive kontaktet af en af vores rådgivere, der taler dig igennem de næste skridt i processen, hvis du vil gå videre med boligen.
Er du kunde i banken, kan du hurtigt hente alle oplysninger om dine boligforhold og –lån ind til din profil. På den måde får du alle detaljer med i dit budget og mulighed for at beregne omlægning af dine lån.
Ikke-kunder kan selv føje detaljerne om boliger og lån til profilen og budgettet – men ikke beregne omlægning.
Din boligprofil
Hjælp og vejledning til at få mest muligt ud af din profil på boligværktøjet.
-
Hvordan føjer jeg mine lån og boliger til min profil?
Klik på 'Tilføj din bolig' under 'Min side', når du er logget ind med din boligprofil. Af sikkerhedshensyn bliver du bedt om at bekræfte din identitet med MitID, og så tilføjer vi automatisk oplysninger om dine boliger og dine lån i Danske Bank og Realkredit Danmark. -
Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan se alle mine lån eller ejendomme på min profil?
Hvis du ikke tidligere har føjet lån eller ejendomme til din profil, skal du klikke på 'Tilføj din bolig' under 'Min side'. Hvis du har fået nye lån fra Danske Bank og Realkredit Danmark, skal du hente dem ind igen.
Nogle låntyper kan vi dog ikke hente ind – det gælder f.eks. lån i andre banker eller realkreditinstitutter og lån i udenlandsk valuta. Du kan selv tilføje manglende lån manuelt. Du kan kun regne på omlægning af Realkredit Danmark lån, der er hentet med MitID. På samme måde er der visse ejendomstyper, du ikke kan føje til boligværktøjet. Det gælder f.eks. erhvervsejendomme. -
Hvor tit bør jeg opdatere mine oplysninger om lån og ejendomme og hvordan gør jeg?
Jo mere præcise dine oplysninger er, desto mere præcise beregninger og resultater får du med boligværktøjet. Derfor bør du altid opdatere dine oplysninger, før du regner på omlægning. Ellers anbefaler vi, at du løbende opdaterer dine oplysninger – bruger du boligværktøjet flittigt, er én opdatering om måneden en god tommelfingerregel. Det kræver blot et klik på en knap og et hurtigt login med MitID. -
Hvordan er min boligs værdi fastsat i boligværktøjet og kan jeg selv ændre den?
Vi henter værdien fra boligsiden.dk, hvis vi kan. Ellers kan du selv sætte værdien for din bolig. Vi bruger værdien i dit budget og til en eventuel beregning af dit overskud, hvis du vil sælge din bolig.
Boligsøgning
Prøv en ny måde at søge bolig på – nemlig med udgangspunkt i din egen økonomi. Med boligværktøjet har du en bankrådgiver med i baglommen på din boligjagt.
-
Hvordan fungerer boligsøgningen?
Du bruger danmarkskortet til at søge. Zoom selv ind på kortet, eller søg på f.eks. bynavn, postnummer eller adresse i søgefeltet.
Der er 6 filtre, du kan præcisere din søgning med. Når du ændrer på et filter, bliver dine resultater straks opdateret.
De 6 filtre er:- Budget: Hvor mange penge vil du have til forbrug hver måned?
- Pris: Hvor meget må boligen koste?
- Boligtype: Hvilken type bolig leder du efter? Du kan sagtens vælge flere boligtyper.
- Værelser: Hvor mange værelser skal boligen mindst have?
- Størrelse: Hvor store boliger vil du have vist?
- Byggeår: Hvornår skal boligen være fra?
Når du har søgt, kan du sortere dine resultater på tre forskellige måder:
- Penge til forbrug: Se, hvor mange penge du vil have til forbrug i boliger.
- Pris: Se, hvor meget boligerne koster at købe.
- Liggetid: Se de boliger, der har været til salg længst eller kortest tid.
-
Hvad betyder farverne?
Alle dine søgeresultater bliver markeret med en farve – både på landkortet og i beløbet under Penge til forbrug ud for hver enkelt bolig. Farven viser, hvor sund din økonomi vil være, hvis du køber den enkelte bolig. Der er fire muligheder:
- Grøn: Det ser godt ud. Køber du denne bolig, vil du have et sundt og fint beløb til forbrug hver måned.
- Gul: Her skal du være opmærksom på, at din økonomi vil ændre sig. Men du kan godt købe boligen.
- Rød: Denne bolig har du formentlig ikke råd til, fordi ændringerne i din økonomi vil blive for store.
- Grå: Nogle boligtyper kan vi ikke lave beregninger på i boligværktøjet endnu. Du kan dog stadig klikke dig videre og læse mere hos ejendomsmægleren – og selvfølgelig kontakte os, hvis du vil høre mere om dine muligheder.
-
Betyder rød automatisk nej?
Nej, ikke nødvendigvis. Resultaterne afhænger både af din nuværende situation og af de generelle anbefalinger af, hvor mange penge man bør have til forbrug hver måned. Har du for eksempel et meget stort rådighedsbeløb i din nuværende bolig, kan du opleve kun at få vist røde og gule resultater. Det betyder ikke nødvendigvis, at du ikke har råd til at bo i nogen af boligerne. Det er typisk for at gøre dig opmærksom på, at du vil have færre penge til forbrug end nu, hvis du køber boligen – også selvom du fint vil kunne bo i den. -
Hvorfor kan jeg ikke se farver på mine søgeresultater?
Hvis alle dine søgeresultater er blå, er det formentlig fordi, du ikke har lavet et budget eller oprettet en profil (eller at du ikke er logget ind). -
Hvordan fungerer favorit-funktionen?
Du kan gemme både søgninger og boliger som favoritter. Det er smart, fordi du så automatisk får besked, når der sker noget nyt.
F.eks. får du besked, hvis en favoritbolig falder i pris eller kommer til salg. Og hvis du gemmer en søgning, får du automatisk besked, når der kommer boliger til salg, der matcher kriterierne.
Du gemmer en bolig ved at trykke på hjertet
Og du gemmer en søgning ved at trykke på 'Gem som favorit' på søgesiden. -
Hvad betyder hjertet?
Hvis du trykker på det lille hjerte, der er på alle søgeresultaternes billeder, føjer du boligen til dine favoritter. Det kræver dog, at du har en profil.
Når du har gemt en favoritbolig, får du automatisk besked, hvis boligens pris ændrer sig – eller hvis den bliver sat til salg, hvis den ikke var det i forvejen. Vil du fjerne en bolig fra dine favoritter, trykker du blot på hjertet igen.
Budget og økonomi
Med et budget på plads får du glæde af alle fordelene ved boligværktøjet. Alle boliger til salg bliver vist med de omkostninger, som lige præcis DU vil have ved at bo i dem.
- Hvad er et lynbudget?
- Hvad indeholder et budget?
- Hvad betyder 'Penge til forbrug'?
- Hvorfor spørger I om mine fremtidsplaner i budgettet og hvad dækker det over?
- Hvad er en udbetaling til ny bolig?
- Hvor kommer de statistiske værdier fra under boligudgifter, faste udgifter og biler i budgettet?
- Hvor finder jeg mine udgifter, hvis jeg skal rette de statistiske værdier i budgettet?
-
Hvad er et lynbudget?
Et lynbudget er en slags genvej til et rigtigt budget. Her svarer du på fire enkle spørgsmål, som giver dig en fornemmelse af, hvad du har råd til. Det er smart og hurtigt – men det er reelt ikke et budget, du lægger. Derfor anbefaler vi, at du laver et rigtigt budget. Det kan du altid få hjælp af en rådgiver til
Læg dit lynbudget på 1 minut . Gå til boligværktøjet.
-
Hvad indeholder et budget?
For at lave dit budget skal du have styr på følgende oplysninger:
- Personer og indtægter: Hvor mange bor I sammen, og hvor meget tjener I?
- Bolig: Hvor bor I, hvilke lån har I, og hvilke boligudgifter har I hver måned?
- Bil: Har I bil, og hvad koster det jer i så fald hver måned?
- Lån og opsparing: Hvor mange penge bruger I hver måned på afbetalinger og opsparing?
- Faste udgifter: Hvilke faste udgifter har I hver måned?
Derudover skal du også svare på et par spørgsmål om dine fremtidsplaner.
Et lille tip: Inden du starter, kan det betale sig at have din netbank inden for rækkevidde. Find også gerne dine/jeres seneste lønsedler frem. Dem kan du typisk finde i e-boks.
Læs mere om budget -
Hvad betyder 'Penge til forbrug'?
Det er det beløb, du har tilbage, når du har betalt dine boligudgifter og andre faste udgifter. Det er altså de penge, du reelt har at bruge på mad, fritid, ferier, gaver, opsparing og lignende.
Det er et afgørende parameter for, om du har råd til at købe og bo i en given bolig – og derfor fremhæver vi netop dette beløb i de boliger, du får vist som søgeresultater.
Læs mere og se et eksempel. Hvor meget kan jeg købe bolig for? -
Hvorfor spørger I om mine fremtidsplaner i budgettet og hvad dækker det over?
Det er dit budget, der afgør, hvilke boliger du har råd til at købe og bo i. Derfor er visse fremtidsplaner relevante at tænke ind i boligjagten og budgettet. Det gælder for eksempel for fremtidige lønændringer, familieforøgelser og køb af ny bil. -
Hvad er en udbetaling til ny bolig?
Udbetalingen er de penge, du selv har med, når du skal købe en bolig. Det har stor betydning for dine muligheder på boligmarkedet. -
Hvor kommer de statistiske værdier fra under boligudgifter, faste udgifter og biler i budgettet?
Når du lægger dit budget, har vi hjulpet dig på vej ved at sætte nogle statistiske værdier ind visse steder. Både boligudgifter og udgifter til bil (som f.eks. benzinforbrug og forsikring) er fundet ud fra statistik og beregninger baseret på, hvor i landet du bor. Vi anbefaler altid, at du tjekker, om de stemmer – og retter til, hvis de ikke gør. -
Hvor finder jeg mine udgifter, hvis jeg skal rette de statistiske værdier i budgettet?
Jo mere præcist dit budget er, desto mere præcise resultater og beregninger får du i boligværktøjet. Derfor anbefaler vi, at du retter de statistiske værdier til under bil, faste udgifter og boligudgifter i budgettet, hvis de ikke er lige på kornet.
Din netbank er et godt sted at starte, hvis du vil finde dine udgifter. Her kan du se, hvor meget og hvor ofte du betaler for f.eks. forsikringer, a-kasse, benzin, tv, mobiltelefon og offentlig transport.
Købsgodkendelse
Når du finder en bolig, hvor både pengene og mavefornemmelsen passer, kan du hurtigt og uforpligtende søge om at blive godkendt til at købe boligen.
- Hvorfor har beløbet under Penge til forbrug en farve?
- Betyder rød automatisk nej?
- Hvad betyder det at blive godkendt til at købe bolig?
- Hvordan søger jeg om at blive godkendt til at købe bolig?
- Hvad sker der, når jeg søger om at blive godkendt?
- Skal jeg købe boligen, hvis jeg har fået godkendelse til at købe den?
- Er jeg sikker på et lån, når jeg er blevet godkendt til at købe?
- Kan jeg bruge godkendelsen i andre banker end Danske Bank?
-
Hvorfor har beløbet under Penge til forbrug en farve?
Alle dine søgeresultater bliver markeret med en farve – både på landkortet og i beløbet under Penge til forbrug ud for hver enkelt bolig. Farven viser, hvor sund din økonomi vil være, hvis du køber den enkelte bolig. Der er fire muligheder:
- Grøn: Det ser godt ud. Køber du denne bolig, vil du have et sundt og fint beløb til forbrug hver måned.
- Gul: Her skal du være opmærksom på, at din økonomi vil ændre sig. Men du kan måske godt købe boligen.
- Rød: Denne bolig har du formentlig ikke råd til, fordi ændringerne i din økonomi vil blive for store.
- Grå: Nogle boligtyper kan vi ikke lave beregninger på i boligværktøjet endnu. Du kan dog stadig klikke dig videre og læse mere hos ejendomsmægleren – og selvfølgelig kontakte os, hvis du vil høre mere om dine muligheder.
-
Betyder rød automatisk nej?
Nej. Der kan være visse omstændigheder, hvor et rødt resultat ikke nødvendigvis betyder, at du ikke har mulighed for at købe den pågældende bolig.
Vi anbefaler, at du kontakter en rådgiver for at høre mere, hvis du er i tvivl. Så hjælper vi dig videre. -
Hvad betyder det at blive godkendt til at købe bolig?
Det betyder kort sagt, at banken gerne vil finansiere dit køb af boligen, hvis du har råd til at købe og bo i den. Du skal altså både have penge til at betale for boligen og råd til at betale for de løbende omkostninger, når du er flyttet ind.
Vi anbefaler dog altid, at du tager både et advokatforhold og et bankforbehold, hvis du skriver under på en købsaftale. På den måde kan en advokat nå at rådgive dig om købsaftalen, inden du bliver bundet, og banken har tid til at fjerne forbeholdene og godkende dig til den konkrete købsaftale. -
Hvordan søger jeg om at blive godkendt til at købe bolig?
Hvis du har fundet en bolig, du er interesseret i, kan du trygt søge om godkendelse til at købe den. En godkendelse forpligter dig nemlig ikke til at købe en bolig, og du kan sagtens søge om godkendelse til flere forskellige boliger samtidig.
Klik på Start-knappen på boligens side på boligværktøjet – så guider vi dig videre derfra. -
Hvad sker der, når jeg søger om at blive godkendt?
Når du søger om godkendelse til at købe en bolig, bliver du bedt om at gøre 4 ting:
- Gennemgå og godkende dit budget i boligen.
- Godkende dine personlige oplysninger.
- Identificere dig med MitID.
- Give samtykke til, at vi må hente oplysninger om din økonomi hos Skat.
Det hele er hurtigt klaret, og bagefter skal du blot vente på, at vi vender tilbage til dig med et svar på din ansøgning. I de fleste tilfælde sker det i løbet af 48 timer.
-
Skal jeg købe boligen, hvis jeg har fået godkendelse til at købe den?
Nej. Godkendelsen giver dig blot mulighed for at købe boligen, hvis det kommer dertil. Du er ikke forpligtet til at købe en bolig, bare fordi du bliver godkendt til det. -
Er jeg sikker på et lån, når jeg er blevet godkendt til at købe?
Nej, ikke helt. Når vi godkender dig til at købe en bolig, sker det med nogle forbehold. De skal fjernes, før du kan få udbetalt et lån til at købe boligen. Vi skal f.eks. undersøge, at oplysningerne i din profil og i beregningerne er korrekte, og om du reelt kan købe og sidde i boligen. -
Kan jeg bruge godkendelsen i andre banker end Danske Bank?
Ja og nej. Vi godkender dig på basis af Danske Banks kreditvurderingsstandarder og rådgivningsprincipper. Den besked kan du sagtens give til en anden bank, men vi kan selvfølgelig ikke love, at deres vurdering vil være den samme.
Omlægning og friværdi
Er du kunde i Danske Bank, kan du bruge boligværktøjet til at beregne dine muligheder for at omlægge.
- Hvordan fungerer omlægningsberegneren - kort fortalt?
- Hvordan sorterer jeg i de lån, jeg kan beregne omlægning til?
- Kan jeg gemme eller dele en beregning af en omlægning?
- Kan jeg bestille en beregnet omlægning direkte via boligværktøjet?
- Hvordan beregner banken min gæld og friværdi i en bolig?
- Hvordan beregner jeg, om jeg kan låne i min friværdi?
- Hvordan virker Låneassistenten?
- Kan jeg kun omlægge til de lån Låneassistenten foreslår?
- Kan jeg tale med en rådgiver om Låneassistentens forslag?
- Kan jeg være sikker på at få det lån Låneassistenten har foreslået mig?
- Kan jeg ændre indstillingerne på de forslag jeg får?
- Kan jeg gemme de forslag til omlægning jeg får?
-
Hvordan fungerer omlægningsberegneren - kort fortalt?
Hvis du føjer oplysninger om dine boliger og lån til din profil, kan du hurtigt se, hvilke lån du eventuelt kan omlægge til nye lån – og hvad det vil betyde for din økonomi. Der kan være forskellige muligheder for forskellige lån, og beregningerne er uforpligtende, så du må gerne eksperimentere lidt. Og laver du en beregning, du gerne vil gå videre med, kan du booke et møde og dele den med banken. -
Hvordan sorterer jeg i de lån, jeg kan beregne omlægning til?
Når du skal vælge et lån at beregne omlægning til, kan du vælge kun at få vist lån med mulighed for afdragsfrihed. Du kan også vælge, om du kun vil se lån med henholdsvis fast eller variabel rente. Tryk blot på knapperne med afdragsfrihed, fast rente eller variabel rente. -
Kan jeg gemme eller dele en beregning af en omlægning?
Hvis du gerne vil gemme en beregning for at tale med en rådgiver om den, kan du booke et møde på beregningssiden – så bliver beregningen automatisk delt med rådgiveren. Vil du selv gemme en beregning, er den bedste mulighed at tage et skærmbillede. -
Kan jeg bestille en beregnet omlægning direkte via boligværktøjet?
Nej. Vi anbefaler altid, at du får rådgivning, før du beslutter dig for en omlægning. Booker du et møde, når du har lavet en beregning, bliver den automatisk sendt til rådgiveren. Du kan også trykke på 'Del med banken' og så ringe til os på 70 15 15 16 bagefter. -
Hvordan beregner banken min gæld og friværdi i en bolig?
Friværdien er forskellen på din boligs værdi og den gæld, du har i den. Gælden er den restgæld, vi har oplysninger om. Bemærk, at det kan være dyrere eller billigere at indfri din restgæld, og at friværdien derfor ikke nødvendigvis er retvisende. Har du oprettet lån manuelt, skal du sørge for at opdatere oplysningerne løbende af hensyn til beregningen af friværdi. -
Hvordan beregner jeg, om jeg kan låne i min friværdi?
Du kan bruge denne tommelfingerregel for at se, om der er plads til at optage et tillægslån som realkreditlån:
Man kan typisk optage realkreditlån op til 80 % af en boligs værdi. Hvis værdien er 1.000.000 kr., kan du låne maksimalt 800.000 kr. – og fra det skal du trække evt. gæld, du allerede har i ejendommen. For sommerhuse er grænsen ikke 80 %, men op til 75 %.
Vil du høre mere om dine muligheder for at låne i din friværdi, kan du ringe på 70 15 15 16 eller booke et møde. -
Hvordan virker Låneassistenten?
Overvejer du at omlægge dit realkreditlån, men er usikker på hvilken låntype, der passer dig, kan Låneassistenten hjælpe dig. Helt konkret foregår det sådan, at du besvarer nogle spørgsmål, og så viser Låneassistenten dig de låntyper, der passer til dig.
Forslagene fra Låneassistenten inkluderer kun Realkreditlån fra Realkredit Danmark (med undtagelse af FlexLife®). -
Kan jeg kun omlægge til de lån Låneassistenten foreslår?
Nej – Låneassistenten er kun til vejledning og inspiration. Hvis du vil omlægge dit lån, skal du tale med en rådgiver, der kan hjælpe dig videre.
Vil du se flere muligheder, kan du se alle vores lån her eller selv vælge låntype og parametre du vil regne på i Omlægningsberegneren.
-
Kan jeg tale med en rådgiver om Låneassistentens forslag?
Ja. Når du modtager forslag fra Låneassistenten, kan du klikke dig videre og se alle detaljerne og booke et møde med en af vores rådgivere. Så sender vi automatisk beregningen og dine svar fra Låneassistenten til rådgiveren inden mødet. -
Kan jeg være sikker på at få det lån Låneassistenten har foreslået mig?
Nej – en omlægning skal altid godkendes af en rådgiver på baggrund af forskellige oplysninger om din økonomi. Derefter modtager du et tilbud på det valgte lån. -
Kan jeg ændre indstillingerne på de forslag jeg får?
Ja – hvis du vil justere på løbetid eller andre parametre, kan du nederst på siden med forslag klikke videre til Omlægningsberegneren, hvor du selv kan eksperimentere med lånenes indstillinger. -
Kan jeg gemme de forslag til omlægning jeg får?
Ikke rigtigt – men så lidt alligevel. Hvis du booker et møde med en rådgiver om et konkret låneforslag, så bliver beregningen automatisk delt med rådgiveren.
Vil du selv gemme en beregning, er den bedste mulighed dog at tage et skærmbillede.