Der er mange muligheder for at hente kapital til virksomheden - for eksempel venture-fonde, banklån, lån fra Vækstfonden, business angels, eller en børsnotering. Men det er individuelt, hvilken løsning, der passer til hver enkelt virksomhed.

Når det mest handler om penge

Modsat mange af mulighederne handler en børsnotering primært om penge. Det gælder typisk om at rejse kapital til for eksempel markedsekspansion eller produktudvikling. Målet er derfor ikke at få kompetencer ind i huset, som du ellers gør ved for eksempel at entrere med en business angel. Så en børsnotering er oplagt for en virksomhed, der er ovre de første kravle-stadier og har en solid go-to-market-plan.


Hvad kræver det af virksomheden?

En børsnotering kræver en vis modenhed hos en virksomhed og en erfaren CFO, der kan drive processen og, når det gælder de mellemstore virksomheder, samtidig sikre, at regnskaberne lever op til IFRS’ standarder. Det er også ret dyrt at få den nødvendige rådgivning og implementering – typisk flere millioner kroner – hvorfor en notering også bør have en minimumstørrelse på omkring 50-150 millioner kroner. Det kan i nogle tilfælde også give mening med mindre noteringer – man skal bare være opmærksom på, at en del af omkostningerne er faste, og at det derfor bliver relativt dyrere at hente mindre beløb i kapitaludvidelse. Udgifterne er blandt andet til revisor, advokat, rådgivere og implementering.

Vigtigt at vælge de rigtige rådgivere og det rigtige team til implementeringen

En IPO gennemføres typisk af en certified advisor (Grant Thornton, Norden CEF el. lignende) og af en issuing agent (udsteder-ansvarlig), hvis hovedansvar er den praktiske implementering. Den funktion skal være med, hvis man vil udstede sine aktier gennem en værdipapircentral. Danske Bank er en af landets mest brugte issuing agents og har de senere år oprustet på Small Cap IPO-området med et stærkt og dedikeret team, der har masser af erfaring med transaktionerne på Nasdaq Nordic, og som samarbejder tæt med kundens Growth-rådgiver i banken.

Overvejer du børsnotering for din virksomhed?


Kontakt din Growth-rådgiver hos Danske Bank, eller book et møde med os og hør mere om Danske Bank Growth og First North-noteringer.

Book møde

En børsnotering af scaleup-virksomheden Relesys gav plads til ekspansion

Danske Bank har lige fungeret som issuing agent for virksomheden Relesys A/S i forbindelse med deres børsnotering, som fandt sted den 1. december 2021. Virksomheden blev stiftet i oktober 2014 og har haft stor succes med at udvikle en unik kommunikations- og performanceplatform, der gør det muligt for virksomheder at styrke deres interne kommunikation, medarbejderudvikling og daglige drift.

Løsningen leveres som en intuitiv og brugervenlig mobil-app, som er skræddersyet til den enkelte virksomheds behov og har særligt fokus på at sikre, at ’non-desk workers’ - der ikke har en computer som deres primære arbejdsredskab – har adgang til alle de informationer og værktøjer, der er nødvendige for at kunne lykkes i deres daglige arbejde og føle sig som en integreret del af virksomheden. Det kan være en fordel for store virksomheder som for eksempel Vestas, Salling Group og Berendsen med mange folk i produktionen og på landevejen.

Appen kan også være med til at erstatte virksomhedens traditionelle intranet, e-mails, chats og lokale virksomhedsgrupper på eksempelvis Facebook, hvor virksomhederne ikke har samme overblik eller kontrol over data. Løsningen har solgt så godt, at Relesys nu står foran en større ekspansion.

Gevinster ved en børsnotering

  • Et stærkt signal om seriøsitet og transparens
  • Ligefrem mulighed for at rejse mere kapital i fremtiden på børsen
  • Mulighed for at bevare afgørende beslutningskraft hos stiftere af virksomheden
  • Mulighed for at erhverve en bred investorkreds
  • Markedsføring af virksomheden som en del af lanceringen på børsen

Gik fra total uafhængighed til et børsnoteret aktieselskab

”Indtil videre har vi været helt uafhængige og klaret os uden at få penge ind fra investorer. Men da vi står foran at skulle ekspandere til blandt andet UK og USA, er det fortsat vigtig for os at have den afgørende beslutningskraft i virksomheden, og derfor var en børsnotering den helt rigtige løsning for os,” siger CEO og co-founding partner Jesper Roesgaard.Sammen med Relesys’ anden medstifter, Jens Ole Lebeck, besluttede han at udbyde en tredjedel af virksomhedens aktier i børsudbuddet – og i den forbindelse skiftede virksomheden bank til Danske Bank, som skulle stå for aktieudstedelsen. 
”Danske Bank har givet sparring og rådgivning langt ud over mine forventninger”

”Vi har fået rådgivning og sparring fra Danske Bank langt ud over mine forventninger. Vores rådgivere i banken har haft enorm indsigt i vores forretning – og stor forståelse for, at der er en kæmpe forskel på en traditionel produktionsvirksomhed og en scaleup som vores. De har været professionelle, og de har været der, når vi har haft brug for dem. Det er så vigtigt, at ens bank vil gå et ekstra stykke vej for at hjælpe med til at skabe en succes – og det har Danske Bank været dygtige til,” siger Jesper Roesgaard

Han fastslår, at virksomhedens bankskifte har betydet flere step op i niveau i forhold til deres forrige bank. Og derfor har han også efterfølgende valgt at flytte sit private engagement til Danske Bank.

Børsnoteringen blev overtegnet med 167 procent

Ved børsnoteringen blev der udbudt aktier for 82,8 mio. kroner, men  virksomheden modtog tegningsordrer for 221 mio. kroner, hvilket svarer til en overtegning på 167 procent.

”Det var meget overvældende. Og det fedeste ved at lave en børsnotering er netop, at alle kan byde ind på rejsen – så det ikke er en lukket klub. Både vores medarbejdere og kunder har bakket op – de vil gerne være med. Og på grund af børsnoteringen har vi også kunnet ansætte en bestyrelse alene ud fra deres kompetencer i stedet for ud fra deres pengepung”, siger Jesper Roesgaard.

Vi vil bære vores kunder hele vejen igennem

Ved børsnoteringer står Danske Bank for alt det praktiske med at indhente tegningsønsker, lave overblik, oprette børskoder og kontakt til Værdipapircentralen. Der er selvfølgelig tæt dialog med virksomheden og deres certified advisor.

”Vi gør alt, hvad vi kan for at bære vores kunder hele vejen igennem”, siger Thomas Folkjær, chef for Issues & Services. ”En børsnotering er en engangsoplevelse, derfor skal alt klappe. Vi giver for eksempel grundig feedback på børsprospektet, og efter noteringen hjælper vi med løbende børsmeddelelser. Vi slipper ikke kunden, bare fordi børsnoteringen er overstået.”

Finder eventuelle huller i noteringen

Erhvervsdirektør Simon Peter Jacobsen har ansvar for bankens Growth-rådgivningscenter i København og har været med i forløbet.
”Jo tidligere vi kan tage en dialog med virksomheden om deres kapitalbehov, jo bedre kan vi også foreslå den bedste metode for lige netop dem. Vi oplever, at mange af vores kunder slet ikke har børsnotering på deres radar, selv om det kunne være den rigtige løsning for dem. Vi ser rigtige mange virksomheder, der gerne vil på First North, og qua vores erfaring kan vi sammen med kunden og den valgte certified partner skabe grundlaget for den bedst mulige notering til glæde for både kunden og deres kommende investorer”, siger Simon Peter Jacobsen.

Overvejer du en børsnotering for din virksomhed?


En børsnotering er værd at overveje, hvis I:

  • Har stort behov for kapital til ekspansion – ikke kompetencer
  • Vil fastholde egen indflydelse i virksomheden
  • Vil sende et stærkt signal om seriøsitet og transparens
  • Ønsker mulighed for at kunne rejse mere kapital senere
  • Vil undgå forhandlinger med mange parter.

For at blive en succesfuld børsnoteret virksomhed, skal I kunne:

  • Levere resultater på kortere sigt end hos for eksempel en venture-fond
  • Acceptere et dyrt og langvarigt forløb og have en stærk CFO som projektleder
  • Sætte ressourcerne af til selv at levere et stort og ordentligt stykke arbejde
  • Have ”orden i penalhuset” som virksomhed, for eksempel have styr på organisationsstruktur og processer mv.

First North 

Nasdaq First North er en børs for Small Cap IPOs – mindre børsnoteringer – i modsætning til Large Cap IPOs, der dækkes af OMX-børsen. Nasdaq First North Growth Market er for små virksomheder og Nasdaq First North Premier Growth Market er for mellemstore virksomheder. Typisk rejses kapital på 40-100 mio. kroner til mindre virksomheder. IPO står for ”Initial Public Offering”.

Danske Bank har i 2021 været med på cirka hver tredje børsnotering på Nasdaq First North i Danmark.