Næsten 9 ud af 10 danske vækstvirksomheder ser bæredygtighed som et konkurrenceparameter i fremtiden. Det viser en Barometerundersøgelse foretaget i forbindelse med EY Entrepreneur Of The Year, der hvert år hylder de virksomheder, der er bedst til vækst – og som har Danske Bank som hovedsamarbejdspartner.
Vores overordnede ide er at ændre fødevareproduktionen til at blive cirkulær. Aviaja Riemann Andersen
CEO og co-founder i Agrain

En af de virksomheder er Agrain, der i 2021 var nomineret til Future Impact-prisen i EY Entrepreneur Of The Year. Virksomheden producerer fødevarer – blandt andet chips og mel – ved at upcycle mask, som er et restprodukt fra øl- og whiskyproduktion.

Karin Beuket og Aviaja Riemann
Karin Beuket og Aviaja Riemann Andersen er hovedkræfterne bag og medstiftere af den bæredygtige fødevarevirksomhed Agrain.

”Vores overordnede ide er at ændre fødevareproduktionen til at blive cirkulær. Ved at genbruge det korn, der allerede er dyrket, undgår vi at udpine jorden, og vi undgår at tabe næring ud af fødevaresystemet. 500 gram af vores mel svarer til den hvede, man ville få ud af at dyrke en kvadratmeter landbrugsjord. Og endelig sparer vi miljøet for den CO2-udledning, der er ved at dyrke kornet”, siger Aviaja Riemann Andersen, som er CEO og co-founder i Agrain.

Finansielle løsninger og sparring til din virksomheds fokus på bæredygtighed

Få hjælp til at afklare de mange både praktiske og strategiske spørgsmål, med  finansiel sparring og målrettede finansielle løsninger fra Danske Bank.

Læs mere om vores løsninger


Krav om bæredygtighed fra internationale investorer

Hun fastslår, at det ikke handler om, at det er vigtigt at være bæredygtig – men om at det er den eneste vej, der er. Og at hun og medstifteren Karin Beukel ikke kan se dem selv, deres børn og resten af verden i øjnene, hvis de ikke producerer bæredygtigt.

”Der er ikke nogen, der stiller spørgsmålstegn ved, om det er en god ide, det vi gør. Tværtimod stiller vores internationale investorer store krav om dokumentation for vores bæredygtighed. For bæredygtighed er ikke kun i storbyer som København og Stockholm, det er alle vegne. Og folk fra hele verden er tiltrukket af vores koncept. Så ja – det er klart en fordel for vores virksomhed, at vi er bæredygtige”, siger Aviaja Riemann Andersen.
Udviklingen har været eksponentiel, og det betyder, at dem, der ikke har lænet sig ind i det de seneste år, lige nu er på hælene.Klavs Hjort
Chef for Growth & Impact, Danske Bank

Agrain melsekker

Fra niche til nødvendighed

Undersøgelsens resultater og Agrains udtalelser overrasker ikke Klavs Hjort, der er chef for Growth & Impact i Danske Bank:

”Det er virkelig gået stærkt det seneste år. Udviklingen omkring bæredygtighed har været eksponentiel, og det betyder, at dem, der ikke har lænet sig ind i det de seneste år, lige nu er på hælene og har travlt med at komme med på vognen. Det gælder de veletablerede virksomheder, der skal se på ikke bare dem selv, men hele deres værdikæde og deres udledning af CO2. Og det gælder også de små nyetablerede virksomheder, der har muligheden for at gøre det rigtigt fra starten og kan fremtidssikre deres forretning, inden de havner i stivhed og forpligtelser, de ikke kan komme ud af”, siger Klavs Hjort. 

Om undersøgelsen

EY Entrepreneurship Barometer bygger på en undersøgelse, der hvert år foretages blandt alle de kvalificerede virksomheder i vækstkonkurrencen EY Entrepreneur Of The Year.

2021 var rekordår, når det gælder virksomheder i Danmark, der præsterer høj vækst. I alt mødte 1.824 virksomheder vækstkonkurrencens skrappe vækstkrav, mod 1.623 sidste år.

Undersøgelsen spørger ind til en lang række forhold, både i relation til virksomhederne, hvordan de bliver drevet og entreprenøren bag, herunder adgang til kvalificeret arbejdskraft, internationalisering, bæredygtighed, anvendelse af kunstig intelligens, generationsskifte m.m.

Mød vores kunder og hør deres historier

Lad dig inspirere af nogle af vores kunder og bliv klogere på, hvordan de arbejder med bæredygtighed.

Læs mere om Bæredygtig business