Billedet i toppen af artiklen fortæller mere end 1000 ord. En trader på New Yorks Stock Exchange tager sig til hovedet i afmagt. Dow Jones-indekset er faldet godt 500 point – på det tidspunkt svarende til et fald på 22,6 pct, hvilket er det største procentvise fald i moderne tid.
Mandag den 19. oktober 1987 er indskrevet i historiebøgerne som en af de værste dage nogensinde på aktiemarkederne. Også kendt som Black Monday. Det startede på det amerikanske aktiemarked og spredte sig til markederne i Europa og Asien. For mange investorer betød det tab af store summer, og det satte sig spor i psyken hos både private og professionelle investorer. Men hvad skete der egentlig den dag, og hvad kan vi som private investorer lære af hændelsen, her næsten 40 år senere?
En af de vigtigste lærdomme fra Black Monday er, at langsigtede investorer blev belønnet. Dem, der solgte i panik, gik glip af den efterfølgende optur.Jacob Hvidberg Falkencrone, chefanalytiker i Danske Bank.
Historien bag krakket – derfor gik det galt
Årsagerne bag Black Monday var mange, men ingen enkeltfaktor kan forklare hele omfanget. Op til den skæbnesvangre mandag i oktober havde aktiemarkederne oplevet en usædvanlig kraftig optur i starten af 1987. De hurtige stigninger betød, at markedet var særligt sårbart over for negative nyheder eller rystelser, og i perioden op til Black Monday voksede investorernes nervøsitet på grund af en række bekymringer. Blandt andet var makroøkonomisk usikkerhed med frygt for stigende renter og inflation samt politisk ustabilitet fra spændinger mellem USA og Iran med til at skabe nervøsitet.
Desuden havde introduktionen af computergenererede handelsstrategier og ”porteføljeforsikringer” også en væsentlig indvirkning på faldenes omfang og hastighed. Forsikringerne gik ud på, at hvis en investor oplevede faldende aktiekurser, så ville computermodeller automatisk begynde at sælge ud af porteføljen for at begrænse yderligere tab. Den automatiserede respons skabte dog en sneboldeffekt, hvor et lille fald hurtigt blev til en lavine, da computere fortsatte med at sælge ud i store mængder. Disse sammenflettede faktorer førte til en dominoeffekt, og frygten for større tab fik mange investorer til at sælge ud, hvilket skabte en uforudsigelig nedadgående spiral på finansmarkederne.
Bevægelserne på Black Monday viser tydeligt den dag i dag, hvordan selv små begivenheder kan udløse store markedsbevægelser, når psykologien først tager over. Trods de dramatiske fald rettede markederne sig dog relativt hurtigt igen, og ved årets udgang var de amerikanske aktier tilbage på niveauet fra starten af 1987, hvilket understreger, at markedsudsving, selv store, ofte er midlertidige.
Hvad kan vi lære som investorer i dag?
Selvom Black Monday ligger 37 år bag os, er der nogle vigtige pointer, som stadig gør sig gældende den dag i dag:
✔ Hold fast i en langsigtet strategi – forsøg ikke at time markedet
En af de vigtigste lærdomme fra Black Monday er, at langsigtede investorer blev belønnet. Dem, der solgte i panik, gik glip af den efterfølgende optur, mens dem, der holdt fast i deres strategi, oplevede markedets genopretning. Historien viser, at markederne har en tendens til at rette sig over tid, og dem, der forbliver investeret, har større sandsynlighed for at opnå gode langsigtede afkast. Tålmodighed og disciplin er ofte nøglen til succes, og det er derfor vigtigt at have en investeringsstrategi, man kan holde sig til, uanset markedsudviklingen.
✔ Volatilitet er normalt – affind dig med det
Black Monday mindede os desuden om, at volatilitet er en uundgåelig del af aktiemarkedet. Det er en af præmisserne, som man må affinde sig med, når man investerer. Faktisk falder markederne gennemsnitligt med 15 pct. om året fra en top til bund. Disse udsving er dog ofte kortvarige og skal ikke ses som en grund til at gå i panik, og heldigvis er udsving, som det vi så i 1987, relativt sjældne. Som investor bør man være forberedt på disse udsving og ikke lade sig rive med af frygt eller eufori.
✔ Forbered dig mentalt på markedsfald
Det er vigtigt at have en klar forståelse af din risikotolerance. Overvej på forhånd, hvad et fald på fx 20-30 pct. vil betyde for dine investeringer. Prøv også at omregne faldet til kroner og øre. Det kan fx virke mere voldsomt at se værdien af sine investeringer være nede med 250.000 kroner, end at forestille sig, at ens portefølje på en million kroner falder 25 pct. Hvis det mentale billede af store tab er ubehageligt, bør du måske justere din porteføljes risikoniveau. Investorer, der er mentalt forberedte på store udsving, er bedre rustet til at undgå panikbeslutninger, når markedet bliver volatilt.
✔ Spred din risiko – men forvent ikke mirakler
Diversificering er altafgørende og kan hjælpe med at reducere risiko. Sørg for at have en portefølje, der er afstemt efter dine langsigtede mål og risikovillighed, så du kan være tryg, selv når stormene raser. Men husk dog, at risikospredning ikke er ren magi. Da markedet faldt i 1987, blev næsten alle aktivklasser nemlig påvirket negativt, herunder aktier, obligationer, olie og guld. Kun kontanter og statsobligationer blev betragtet som sikre havne. Derfor kan selv en veldiversificeret portefølje blive ramt under ekstreme markedsforhold. En solid portefølje giver dig dog stadig det bedst mulige fundament både i op- og nedture.
✔ Overvej at lade professionelle give en hånd med
Som Black Monday tydeligt viser, er markedsfald uundgåelige, men med den rette strategi, tålmodighed og mentale forberedelse kan du navigere gennem dem og komme styrket ud på den anden side. Vil du give din opsparing de bedst mulige betingelser for vækst på et finansielt hav, hvor bølgerne til tider kan gå højt, er en kapitalforvaltningsløsning som fx Danske Porteføljepleje også værd at overveje. Så bliver dine investeringer løbende overvåget og håndteret af vores erfarne specialister, så du kan bruge din tid på noget andet og undgår panikbeslutninger i urolige tider.
LÆS OGSÅ: En gylden mulighed hvis du vil investere din opsparing
KORT FORTALT: Hvad er en kapitalforvaltningsløsning?
Med en kapitalforvaltningsløsning som Danske Porteføljepleje bliver din opsparing investeret i en professionel sammensat portefølje af investeringer, der matcher din risikovillighed og tidshorisont. Vores specialister kombinerer aktier, obligationer og evt. alternative investeringer, og samtidig sørger de løbende for at overvåge og tilpasse dine investeringer i forhold til udviklingen i global økonomi og på de finansielle markeder. Læs mere om Danske Porteføljepleje her.
Få vores nyhedsbrev om investering
Jeg vil ikke gå glip af nogetFoto i toppen: Maria Bastone/AFP/Ritzau Scanpix.
DISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.