Del

Cheføkonom: De bedste realkreditlån lige nu

Realkredit Danmarks cheføkonom, Christian Hilligsøe Heinig, besvarer 5 centrale spørgsmål om realkreditmarkedet og boligpriserne forud for den forestående rentetilpasning af variabelt forrentede lån.

”Vi ser større risiko for, at renterne stiger mere end forventet, end at de falder,” udtaler Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Rentetilpasningen på realkreditlån nærmer sig. Inden udgangen af oktober skal titusindvis af boligejere tage stilling til, om de vil fortsætte med deres nuværende lån eller ændre låneprofil i forbindelse med rentetilpasningen.

Vi har spurgt Realkredit Danmarks cheføkonom, Christian Hilligsøe Heinig, hvad realkreditselskabet i øjeblikket anbefaler kunder med hhv. variabelt forrentede lån og fastforrentede lån. Læs også, hvad cheføkonomen har af forventninger til renteudviklingen og boligpriserne.

1. Hvad er jeres aktuelle anbefaling til kunder med variabelt forrentede lån?
Vores generelle anbefaling er at binde renten for en længere periode – dvs. 5 års rentebinding. Det ser vi som en billig forsikring mod eventuelle fremtidige rentestigninger. Der er imidlertid ingen garanti for, at denne forsikring kommer til at tjene sig hjem i kroner og øre i sidste ende – men renten skal ikke stige særlig meget, før den længere rentebinding har tjent sig hjem. Samtidig opnår man en nytteværdi i hverdagen i form af øget tryghed omkring ens privatøkonomi. 

Hvis man ønsker en høj grad af rentesikkerhed og er bekymret for, at evt. stigende renter før eller siden vil trykke boligpriserne ned, er det også værd at overveje et fastforrentet 30-årigt 2%-lån. Det vil i så fald være med til at beskytte ens friværdi i boligen. Til gengæld betaler man her og nu en højere rente end på et variabelt forrentet lån – og igen er der naturligvis ingen garanti for, at forsikringen tjener sig hjem i længden.

Har man en kort tidshorisont i sin bolig, bør man dog ikke binde sin rente for en længere periode. Her giver det mening at afstemme rentebindingen nogenlunde med ens forventede tidshorisont i boligen. 

Har man alternativt et solidt råderum i sin privatøkonomi og ikke bekymrer sig om eventuelt stigende renter, kan det godt give mening for den enkelte at benytte sig af kort rentebinding på det variabelt forrentede lån. 

2. Hvordan kan et fastforrentet lån beskytte ens friværdi i boligen?
Med et fastforrentet realkreditlån kan man opnå en reduktion i sin restgæld i tilfælde af rentestigninger, og det kan i større eller mindre grad kompensere for evt. prisfald på boligen som følge af rentestigningerne. Det skyldes, at der er en negativ sammenhæng mellem renten på et realkreditlån og kursen på de realkreditobligationer, som finansierer lånet.

Hvis den 30-årige realkreditrente stiger med 1 procentpoint fra det nuværende renteniveau, vil kursen på et 30-årigt fastforrentet 2%-lån med afdrag falde i omegnen af 10 kurspoint. Det betyder, at værdien af ens restgæld reduceres med omtrent 100.000 kroner ved et lån på 1 million kroner. Denne gevinst får man dog kun, hvis man indfrier sit lån før tid – og altså køber obligationerne tilbage til den lavere kurs. 

3. Hvad er jeres aktuelle anbefaling til kunder med fastforrentede lån?
Hvis man er boligejer og sidder med et fastforrentet 3%-lån eller derover, er der oplagte muligheder for at konvertere ned i rente. Her bør man få foretaget et servicetjek af sit fastforrentede lån og få regnet på sine omlægningsmuligheder. 

4. Hvad er jeres forventninger til renteudviklingen i løbet af det kommende år?
Umiddelbart forventer vi ikke større rentestigninger i løbet af de kommende 12 måneder. Den Europæiske Centralbank forventes først at sætte renten op mod slutningen af 2019, og den vil dermed fortsat holde en stram snor i de danske realkreditrenter. 

Når det er sagt, er det dog vores forventning, at rentepilen så småt peger opad, og at de danske realkreditrenter – både de korte og de lange renter – kan stige i omegnen af 0,2-0,4 procentpoint over de kommende 12 måneder. Ser vi længere ud i horisonten, forventer vi yderligere rentestigninger.

Samtidig ser vi større risiko for, at renterne stiger mere end forventet, end at de falder. Det skyldes, at der er udsigt til et fortsat globalt økonomisk opsving med strammere arbejdsmarkeder til følge – og det betyder også, at centralbankerne fortsat vil arbejde i retning af en strammere pengepolitik over de kommende år.

5. Hvad er jeres forventninger til prisudviklingen på boligmarkedet det kommende år?
Vi venter, at boligpriserne vil stige i omegnen af 3-4 pct. over det kommende års tid. Prisudviklingen ventes at være noget mere ensartet på tværs af landet end set over de senere år, da særligt boligpriserne i landets dyreste områder synes at være på vej til at stagnere efter en årrække med ganske pæne prisstigninger. Det gør sig især gældende for markedet for ejerlejligheder i København, hvor priserne ventes at bevæge sig omtrent sidelæns og med risiko for mindre prisfald. 

Tal med os om dit boliglån

Overvejer du at binde renten på dit realkreditlån for en længere periode?
Få overblik over dine muligheder, så du kan lægge en optimal plan for dit boliglån

Book møde

- eller ring til os på 70 15 15 16


Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.