1. Lommepenge lærer børn om økonomi
Der er mange måder, man som forælder kan vælge at give sit barn lommepenge på. Nogle familier foretrækker at udbetale et fast beløb om måneden, mens lommepenge går hånd i hånd med pligter og honoreres på akkord hos andre. Hvad enten man gør det ene eller andet, er lommepenge et godt værktøj til at give børn en møntfornemmelse og førstehånds-forståelse af, hvad det vil sige at forbruge, prioritere og spare op. Et godt fif er derfor at bruge lommepenge til at danne grundlag for samtaler med sit barn om penge og økonomi.
2. Værdien af digitale penge
I flere og flere familier er der færre kontanter i omløb. Børn kan derfor hurtigt få den forestilling, at det blot er et spørgsmål om at svinge kortet, når der er noget, man gerne vil have. Et godt fif til at lære børn om værdien af digitale penge er at bruge klodser eller matadorpenge til f.eks. at forklare, hvordan familiens indtægter eller barnets lommepenge fordeles på forskellige udgifter. På den måde får barnet en fysisk forståelse for, at kreditkortet ikke er en uudtømmelig kilde, og hvorfor man nogle gange er nødt til at prioritere. I den sammenhæng er det vigtigt at tilpasse fortællingen til barnets alder og ikke gøre forklaringen for teknisk, indviklet og langtrukken.
3. At spare eller spendere
De færreste mennesker elsker at lægge budgetter og spare op. Men de fleste anerkender, at det er vigtigt for at kunne skabe et økonomisk overblik og en god opsparing. Det er derfor en god idé at lære sit barn, hvordan man sparer op og lægger et budget. Et godt fif er at tage udgangspunkt i ting, som interesserer barnet. Det kan f.eks. være et spørgsmål om, hvordan barnet får råd til det nye spil, han eller hun ønsker sig. Herefter kan man tale om, hvor meget barnet skal spare sammen, hvor lang tid det vil tage, og hvilken betydning det har for, hvad barnet ellers kan købe for sine lommepenge.
4. Glæden ved den gode handel
Børn har typisk mange ting, de ikke bruger. Det kan være legetøj, de er blevet for gamle til at lege med eller en cykel, de er vokset fra. Hjælp derfor barnet med at sælge de ting, der ikke bruges. Det kan være på et loppemarked eller på nettet. På den måde lærer barnet glæden ved en god handel, og hvorfor det kan betale sig at passe godt på sine ting.
5. Tal økonomi med barnet i hverdagen
Der er mange situationer i hverdagen, hvor man kan tale økonomi med sit barn. Et godt fif er derfor at tage udgangspunkt i konkrete eksempler og gribe muligheden, når den byder sig. Det kan være, når man er ude at handle, kører bil eller laver mad sammen med barnet. En anden mulighed er at give lidt ældre børn en fast maddag, hvor de får et budget, de skal købe ind og lave mad for. På den måde får barnet en forståelse for, hvad dagligvarer koster og dermed ikke et chok, når det engang står på egne ben og skal leve af SU.