Del

Kan lejlighedspriserne blive ved med at stige?

Det korte svar er nej. I 6 år har priserne haft kurs opad, og selv efter en stramning af reglerne for afdragsfrihed, er der stadig godt gang i markedet – men det vender på et tidspunkt. Her peger cheføkonom Las Olsen på, hvad ejere og købere skal forholde sig til.

Skal du sælge din lejlighed? Så kan du glæde dig over, at det stadig er relativt nemt at få ”Til salg”-skiltet byttet ud med et, hvor der står ”Solgt”. Efter seks år med stigende lejlighedspriser varsler økonomerne, at lejlighedspriserne vil falde – men at der ikke er alvorlige tegn på, at det sker nu og her.  

Faktisk viser de seneste tal fra Danmarks Statistik en markant stigning i lejlighedspriserne i februar, og selv om der er tegn på, at tempoet er gået lidt ned siden, så er priserne stadig for opadgående. 

”Men lejlighedspriserne kan selvfølgelig ikke blive ved med at stige med den fart, vi har set de seneste år. Så både lejlighedsejere og nye købere skal vide, at der er risiko for, at priserne falder mærkbart inden for en ikke alt for fjern fremtid,” siger Las Olsen, der er cheføkonom i Dansk Bank.   

Købelyst trods strammere låneregler

I januar blev lånereglerne strammet et nøk, så det blev sværere at få afdragsfrihed og optage realkreditlån med årlig rentetilpasning. Hensigten bag det tiltag var bl.a. at dæmpe prisudviklingen i de største byer.        

”Men appetitten på at købe lejligheder i de større danske byer er stadig stor – og det er den primært fordi, der er andre stærke kræfter, der skubber på markedet”, konstaterer Las Olsen.

Han forklarer, at den lave rente betyder, at flere har råd til at betale, hvad det koster om måneden at sidde i en dyr lejlighed. Og at skaren af potentielle købere vokser, fordi lønningerne stiger, og flere kommer i job. 

Hvilke farer lurer i kulissen?  

For mange danskere bringer kraftigt stigende boligpriser nok minder om nullernes bristende boligboble. Men overordnet set udvikler boligmarkedet sig roligere i dag, hvor kun små dele af landet oplever store prisstigninger, og hvor vi slet ikke har samme stigning i folks gæld, beroliger Las Olsen. 

”Men der lurer nogle farer, som man gør klogt i at forholde sig til, hvis man ejer eller skal til at købe en lejlighed,” lyder cheføkonomens råd.  

En af farerne er, at skattebyrden på mange ejerlejligheder stiger i 2021. En anden er, at der bygges så mange nye lejligheder, at det store udbud nok på et tidspunkt vil tage toppen af priserne rundt om i landet.  

”Men først og fremmest har vi vænnet os til, at renten er lav – og selv om det kan ligge nogle år ude i fremtiden, så stiger den altså nok på et tidspunkt. Det vil mange lejlighedsejere være sårbare overfor”. 

3 tip, når du køber lejlighed 

1) Værn om friværdien: Hvis du er fristet til at købe den dyreste lejlighed, du kan låne til, så tænk dig godt om. Det er ofte bedre at finde noget billigere – også selv om det næsten koster det samme om måneden. Med friværdi i boligen er du nemlig bedre rustet, hvis priserne falder i fremtiden.

2) Lej, hvis du flytter efter få år: En ejerbolig er en langsigtet investering. Hvis du kun skal bruge boligen et par år, er det tit en bedre løsning at bo til leje – også selv om det virker som mange penge, du sender videre til udlejer hver måned.

3) Overvej et lån med fast rente: Lån med variabel rente er billigere her og nu – men der kan vente dyre år forude, hvis renten stiger. Med et fastforrentet lån får du faktisk en fordel, hvis renten stiger – og det kan være et plaster på såret, hvis rentestigningen rammer værdien af din bolig.

PS: Hvis du finder den rigtige lejlighed til dit behov, som du kan bo i med en god økonomi i mange år fremover – så lad være med at lytte for meget til kortsigtede prognoser.

Andre har set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.