Kort fortalt
- Donald Trump havde fastholdt, at han var urokkelig med sine toldsatser, men presset blev for stort.
- Især bevægelser i obligationsmarkederne var meget bekymrende.
- Vi er mere fortrøstningsfulde nu, end før Trumps beslutning om at udskyde toldsatserne – men langt fra alt er rosenrødt.
- Vi forventer positive aktieafkast den resterende del af året, men med risiko for store udsving undervejs.
ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer.
Siden Donald Trump den 2. april fremlagde sin nye toldplan på den såkaldte “befrielsesdag” for USA, har vi været vidne til massive fald på aktiemarkederne. Samtidig er de lange amerikanske renter steget, hvilket er en meget usædvanlig markedsreaktion. Normalt ser vi renterne falde i usikre tider, fordi investorer søger mod en sikker havn i amerikanske statsobligationer – og det presser kurserne op og renterne ned.
Bevægelserne i det amerikanske obligationsmarked begyndte at give alvorlige kuldegysninger i de finansielle markeder. Pludselig opstod der nagende tvivl om nogle mere fundamentale dele af amerikansk økonomi og dens globale betydning og anseelse – om selve amerikanske statsobligationers status som sikker havn. For hvis Trump kan finde på det her, hvad kan han så ellers finde på?
I sidste ende var der altså alligevel noget, der kunne stoppe Trump, eller i hvert fald få ham til at tøve for en stund. Sofie Manja Eger Huus, seniorstrateg i Danske Bank.
Fra global handelskrig til tvekamp
Og tilsyneladende lyttede Trump, eller presset blev for stort. Han havde ellers fastholdt, at han var urokkelig, men kombinationen af voldsomme aktiefald og markant stigende renter var en eksplosiv cocktail. Onsdag aften dansk tid (9. april), efter de nye toldsatser var trådt i kraft samme morgen, tikkede nyheden ind: Trump meddelte, at gengældelsestolden – udover en basistold på 10 pct. – var udsat i 90 dage for alle lande undtagen Kina.
For kineserne er toldsatsen til gengæld røget yderligere i vejret til vanvittige 145 pct. Trumps globale handelskrig er nu i højere grad blevet en direkte duel mellem USA og Kina.
Ikke alt er rosenrødt nu
Lad os tage det positive først. Isoleret set er det positivt, at vi (forhåbentlig) har fjernet det værst tænkelige scenarie, da en stor og omfattende handelskrig øger risikoen for recession, puster til inflationen og presser virksomhedernes indtjeningsmuligheder.
Men alt er langt fra rosenrødt. Der er som nævnt fortsat en ekstra told på 10 pct. for alle lande, og markant højere told på biler, stål og aluminium samt straftold på dele af importen fra Canada og Mexico. Samtidig kan hverken Kina eller USA leve med toldsatser på over 100 pct. i særlig lang tid. Dertil kommer mindst 90 dages usikkerhed, idet toldsatserne kun er udskudt, men ikke fjernet. Den fortsatte usikkerhed er ikke gavnlig for virksomheder, forbrugere eller aktiemarkederne.

Justin Lane/EPA/Ritzau Scanpix.
Så hurtigt plejer aktierne at rette sig
Ser vi på de seneste 50 års udvikling for amerikanske aktier (MSCI US), har vi 9 gange haft korrektioner med kursfald på 10-20 pct. siden seneste kurstop. Her har aktierne i gennemsnit rettet sig efter ca. 7 måneder. Ser vi på fald på 20-40 pct., er det sket 4 gange over de seneste 50 år. Her har aktierne i gennemsnit rettet sig efter lidt mere end halvandet år. Læs mere her.Ikke den store tillid til USA
Det er muligt, at USA er mere åbne for forhandlinger nu, men det er svært at vurdere, hvordan disse forhandlinger vil udvikle sig over de kommende måneder, og der er nok ikke meget tillid til USA fra resten af verden. Derfor er der fortsat en risiko for, at vi ender i et scenarie med højere handelsbarrierer, hvilket ikke er gavnligt for hverken væksten eller aktiemarkederne.
På den anden side kan nultold i forhold til nogle handelspartnere heller ikke udelukkes. Derfor forventer vi et nervøst marked, som fortsat vil være drevet af skiftende politiske udmeldinger og overskrifter.
Fortsat positive på europæiske aktier
Alt i alt er vi dog mere fortrøstningsfuld nu, end før Trumps beslutning om at udskyde toldsatserne. I sidste ende var der altså alligevel noget, der kunne stoppe Trump, eller i hvert fald få ham til at tøve for en stund. Vi forventer fortsat ikke en amerikansk recession, og vi forventer positive aktieafkast den resterende del af året, men med risiko for store udsving undervejs.
Vi ser fortsat positivt på europæiske aktier, herunder særligt forsvarsaktier, som er en megatrend drevet af Europas nye fokus på at kunne forsvare sig selv med massive investeringer fra lande som fx Tyskland.
En vigtig lektie fra den seneste tids voldsomme turbulens på aktiemarkederne er også, at markederne bliver ramt af kriser fra tid til anden, men aktierne har en tendens til at komme sig relativt hurtigt igen, og det bør man som investor ikke gå glip af. Derfor anbefaler vi at forblive investeret og holde fast i sin langsigtede investeringsstrategi – også når bølgerne går højt.

Få vores nyhedsbrev om investering
Jeg vil ikke gå glip af nogetDISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.