5 ting Private Banking-kunder skal vide, inden de flytter til udlandet

Der er mange ting at tage stilling til, hvis man som Private Banking-kunde overvejer at flytte til udlandet. Danske Banks internationale Private Banking ekspert Viggo Fjordside fortæller her, hvad du skal være særlig opmærksom på.

At flytte til udlandet er en stor beslutning på mange planer, også når det gælder ens formue. For hvordan håndterer man sin formue, når man beslutter sig for at flytte ud af Danmark?

”For de fleste er det først gang, de rejser ud, og de har derfor ikke erfaring med, hvordan de får placeret deres formue på den rigtige måde i forhold til det land, de vælger at bosætte sig i,” fortæller Viggo Fjordside, der er Acquisition Manager i Danske Banks internationale Private Banking afdeling i Luxembourg. Her rådgiver han bankens danske kunder, der enten allerede er bosat i udlandet eller overvejer at blive det.

Viggo Fjordside har derfor stor erfaring med, hvad man med fordel kan gøre, og hvilke faldgruber man skal undgå. Her giver han fem bud på, hvad du skal være opmærksom på, inden du flytter ud af Danmark.

1. Gå i gang tidligt

Ifølge Viggo Fjordside tager det typisk længere tid, end man regner med, når man skal planlægge sin flytning til udlandet. Det er derfor vigtigt, at man går i gang tidligt.

”Mit bedste råd er at få lavet en plan tidligt, så man har styr på, hvad der skal ske med fx ens selskaber, ejendomme, frie midler og investeringer. Jo tidligere vi er med i dialogen, jo bedre løsninger kan vi lave sammen med kunden,” fortæller Viggo Fjordside.

2. Få styr på skatten

Skatteforholdene er forskellige fra land til land, og ifølge Viggo Fjordside er det derfor vigtigt at få klarhed over skattesituationen i forbindelse med, at man flytter til et nyt land.

”Skat er et meget komplekst område, og derfor arbejder vi ofte sammen med kundens revisor eller advokat, så vi kan sikre, at flytningen sker optimalt, og at man kommer rigtigt ind i det nye residensland,” fortæller Viggo Fjordside. Når man fraflytter Danmark er et af kardinalpunkterne fra dansk side, om man har en bolig til rådighed.

”Det er vigtigt, at man overvejer, om man vil beholde sin helårsbolig, udleje den eller sælge den. Det kan have stor betydning for ens skatteforhold,” siger Viggo Fjordside.

3. Opdater dit testamente

”Når man bor i et andet land, er det ikke sikkert, at ens danske testamente stadig er gældende i det land, man er bosat i,” siger Viggo Fjordside, der derfor anbefaler, at man kigger sit testamente igennem, særligt hvis man har ”mine og dine børn”.

”Det er en god idé at få oprettet et testamente med en lokal rådgiver i det land, man bosætter sig i, så ens dødsbo bliver håndteret, som man ønsker det,” forklarer Viggo Fjordside.

4. Overvej at købe hus i udlandet

Mange overvejer at købe en bolig i udlandet, men er det en god idé?

”Det kan være en god idé, men det afhænger af de individuelle forhold. I mange lande er beskatningen af fast ejendom lavere end i Danmark, og det kan derfor være væsentligt billigere at eje en ejendom i udlandet,” fortæller Viggo Fjordside. Der er dog nogle ting, man skal være opmærksom på:

”Omkostningerne i forbindelse med et huskøb er ofte højere end det, vi kender i Danmark. I nogle lande er stempelafgiften op til 12 %,” siger Viggo Fjordside. Derudover skal man også være opmærksom på lånemulighederne.

”I udlandet financierer man typisk et huskøb med et banklån. I Danske Bank International kan vi hjælpe med financiering af fast ejendom i Frankrig, Schweiz, England og Spanien og snart flere lande,” siger Viggo Fjordside.

5. Opret en lokal bankkonto til hverdagen

”For nemhedens skyld bør man have en bankkonto der, hvor man bor og har sin daglige økonomi,” fortæller Viggo Fjordside. Derudover er der mange, der ifølge Viggo Fjordside vælger at have en konto i Danmark, blandt andet fordi de holder sommerferie her eller har en udlejningsejendom. Og hvad så med ens formue?

”Det afhænger af det enkelte land og den konkrete situation. De fleste har deres formue placeret i eksempelvis Danske Bank International, hvor vi kender bopælslandets regler for investering og formueoptimering,” siger Viggo Fjordside og fortsætter:

”Man skal huske, at formuebeskatning ikke afhænger af, hvor ens formue er placeret, men hvor ejeren er skattepligtig, nemlig residenslandet,” siger Viggo Fjordside.

Viggo Fjordside er Acquisition Manager i Danske Banks internationale Private Banking afdeling i Luxembourg. Her rådgiver han blandt andet bankens danske kunder, der enten allerede er bosat i udlandet eller overvejer at blive det.

Kontakt din Private Banker for assistance

I forbindelse med flytning til udlandet er du altid velkommen til at drøfte din situation med vores rådgivere. Vi står klar til at hjælpe jer igennem processen. Kontakt din Private Banker.

Få alle fordelene i dag. Bliv Private Banking kunde i Danske Bank