Hvad har nethandel og Rudolfs næse til fælles? De er begge rødglødende i december. Men den store aktivitet i webshops, pakkeshops og indbakker lokker desværre også svindlere frem, som på forskellige måder forsøger at franarre forbrugere deres penge.

”Vi ser et klart mønster med svindlerne, der udnytter det store tryk på nethandlen med eksempelvis falske webshops og ved at sende falske sms’er og e-mails ud til forbrugerne om handler og pakker. De ved, at de fleste af os kan miste overblikket, når vi handler mange pakker på én gang, og derfor slår de til nu,” siger Niels Halse, der er leder af Danske Banks afdeling for svindelbekæmpelse.

”Vær på vagt - ikke bange”

Ifølge Niels Halse bør vi som forbrugere dog ikke styre helt uden om de gode tilbud, vi eventuelt finder på diverse webshops:

”Det er vigtigt at sige, at man ikke helt skal lade være med at shoppe online eller gøre brug af gode tilbud – hverken op mod jul eller på andre tidspunkter af året. Men det er altid vigtigt at være opmærksom,” siger han og kommer straks med en anbefaling, der potentielt kan forhindre mange tilfælde af svindel: 

”Man skal være særligt opmærksom, når man i forbindelse med køb på nettet modtager sms’er eller e-mails, der opfordrer til at trykke på links eller til at afgive oplysninger. Det vil de rigtige pakkeshops aldrig gøre.”

Niels Halse
Chef for svindelbekæmpelse, Danske Bank

Gode råd til at undgå svindel, når du nethandler: 

Her får du Niels Halses gode råd til bedre at kunne spotte, hvis nogen forsøger at svindle dig:

b641ae2b-a838-471d-a82f-44af403b174a

 

6 vigtige huskeregler, når du handler på nettet:

  1. Tjek webshoppen, inden du handler: Kig efter e-mærket ”Sikker Shopping” og læs anmeldelser på f.eks. Google og Trustpilot.
  2. Bid mærke i skæve priser: Skæve priser (som f.eks. 731,42 kroner) kan være resultatet af en maskinudført omregning fra udenlandsk valuta.
  3. Hold øje med stavefejl: Hvis webshoppen er præget af stavefejl og grammatiske fejl, kan det også være et faresignal. 
  4. Tænk sikkerhed, når du betaler: Brug internationale kort som Mastercard eller Visa, når du betaler.
  5. Tryk ikke på mistænkelige links: Klik aldrig på links i sms’er eller e-mails fra pakkeshops. Er du i tvivl, så ring i stedet til virksomheden for at tjekke, om e-mailen eller sms’en er ægte.
  6. Kontakt din bank hurtigt: Får du mistanke om, at du er blevet udsat for svindel, så kontakt altid din bank hurtigst muligt.

Muldyr, vishing og kærlighedssvindel

Har du helt styr på alle svindel-formerne? Ellers kan du finde flere råd til at beskytte dig selv mod økonomisk kriminalitet på vores Be Safe-side:

Se mere