Hvert år i november får danskerne adgang til deres forskudsopgørelse på skat.dk. Og hvert år anbefaler Neel Frederikke Gronemann, der er afdelingschef i Investment Tax i Danske Bank, at man sørger for at logge ind og tjekke, at alt er som det skal være.

”Det behøver ikke at tage mange minutter at tjekke, om alle dine indtægter og fradrag matcher dine egne forventninger til det kommende år, så du hverken betaler for meget eller for lidt i skat,” siger Neel.


Nyhed: Ny boligskat og grundskyld på forskudsopgørelsen

Men selvom forskudsopgørelsen er et årligt tilbagevendende fænomen, er noget alligevel anderledes i år. For første gang kan du som boligejer nemlig se din samlede boligskat på forskudsopgørelsen – tidligere er grundskylden nemlig blevet betalt separat og ikke over skatten, forklarer Neel:

”På din forskudsopgørelse i år fremgår der både ejendomsværdiskat og grundskyld. Tidligere har man som boligejer betalt grundskylden med girokort direkte til sin kommune af to rater i løbet af året. Nu bliver det hele noget nemmere for den enkelte borger, fordi grundskylden indgår i den samlede skatteberegning og derfor bliver betalt automatisk,” siger hun. 

Hvad betyder grundskyld?

Grundskyld er en skat, du skal betale din kommune for at eje en grund. Den kaldes også ejendomsskat.

Se vores samlede ordbog om boligkøb

Grundlaget for din beregnede boligskat er den midlertidige ejendomsvurdering for 2022, som blev udsendt i september 2023. Hvis din boligskat står til at blive højere i 2024, end den var i 2023, fremgår den skatterabat, du er berettiget til, også af din forskudsopgørelse.

Læs mere > Forstå de nye boligskatteregler

Husk: Næste års skat beregnes fra forrige år

Slutteligt minder Neel om, at din forskudsopgørelse for 2024 som udgangspunkt er baseret på dine tal fra 2022:

”Der kan være mange ting, der spiller ind på din forskudsopgørelse. Hvis du f.eks. siden 2022 er flyttet, har købt bil, har skiftet job, har fået højere rente på dit realkreditlån eller er gået op eller ned i indtægt, skal det afspejles i din forskudsopgørelse,” siger hun.

 

Du finder og retter din forskudsopgørelse på www.skat.dk