Det er blevet dyrere at gå i supermarkedet, varme huset op og betale sine renteudgifter. For mange familier betyder det, at der skal træffes beslutninger, som også rammer børnene. Måske er der færre penge til fritidsoplevelser som f.eks. biografbesøg og Tivoli-ture, og i en periode kan det være nødvendigt at nedprioritere feriekontoen.
For de yngste medlemmer af børnefamilierne kan det være både upopulært og svært at forstå. Derfor er det mere relevant end nogensinde at tale med sine børn om penge – og en god ide at tage dem med i loop, når I træffer beslutninger, fortæller Danske Banks børne- og ungechef, Anne Juel Jørgensen:
”Når du som forælder træffer beslutninger, der påvirker børnene, er det bedre at være åben og ærlig om, hvad der sker. Børn er generelt robuste og forstående, så længe du forklarer, hvad der sker – og de fornemmer, at du som forælder har situationen under kontrol,” siger hun.
Trænge tider åbner mulighed for sunde pengesnakke
Det er naturligvis ikke nok, at dine børn fornemmer, at du har situationen under kontrol. Det skal gerne afspejle virkeligheden. Derfor er det ifølge Anne Juel Jørgensen afgørende, at du løbende har overblik over familiens økonomiske situation.
“Som situationen er nu, hvor priserne udvikler sig meget forskelligt og meget hurtigt, er det ikke nok blot at lægge et budget for hele året. I stedet bør du løbende holde øje med, hvordan udgifterne udvikler sig – og så tage dig tid til at forklare og begrunde de beslutninger, som påvirker familien.”
Danske Banks børne- og ungechef forudser og forventer derfor, at penge og prioriteringer bliver nogle af de helt store samtaleemner for danske familier i den kommende tid. Og det er der i høj grad også noget positivt i. Pengesnakke kan nemlig rumme en masse læring for børnene, som de kan tage med ind i voksenlivet.
”Pengesnakken skal selvfølgelig holdes simpel og afhængig af barnets alder. Men helt generelt gælder det, at jo tidligere børn stifter bekendtskab med penge og sunde pengevaner, desto mere sandsynligt er det, at de vokser op og bliver til økonomisk ansvarlige voksne,” fortæller Anne Juel Jørgensen.
Fem gode råd til pengesnak med børnene
Anne Juel Jørgensen giver dig her fem gode råd til at tale med dine børn om familiens økonomi:
1: Tal om, hvordan I bedst prioriterer pengene
Tal med dine børn om, at I er nødt til at prioritere – i stedet for blot at sige ”det har vi ikke råd til”. Det kan nemlig få nogle børn til at forestille sig, at I slet ikke har nogen penge. Hvis børnene ved, at der er behov for at spare på pengene til elregningen, forstår de bedre, hvis der ikke er råd til nye sneakers.
2: Forklar forskellen på behov og ønsker
Der er nogle ting, man skal, og så er der ting, man kan. Tal om, hvad I hver især ønsker, og sammenlign med jeres reelle behov. Forklar, at du godt ved, hvad de ønsker sig eller gerne vil deltage i, men at der her og nu er andre ting, I først skal betale for. Men forklar også, at I stadig kan gøre hyggelige og sjove ting, som bare ikke koster alt for mange penge.
3: Gør det til et fælles projekt
Læg vægt på, at I står sammen som familie. Tal om, hvordan I sammen kan hjælpe med at bidrage til opsparing, indtægt, budgetlægning og træffe beslutninger om, hvordan I bruger jeres penge. Måske kan børnene spare op til f.eks. at komme på en tur eller få et nyt musikinstrument ved at sætte et opsparingsmål og bruge lommepenge, pengegaver og lignende til formålet.
4: Giv lommepenge
Giv børnene deres egne lommepenge, hvis de ikke allerede får det. At have egne penge giver børn vigtige erfaringer og læringer om penge; f.eks. oplevelsen af selv at spare op til noget og fornemmelsen af til- og fravalg, når man bruger penge på noget.
Prøv vores Lommepenge-app til 8-14-årige børn >> Lommepenge - giv dit barn lommepenge på en nem måde (danskebank.dk)
5: Motiver børnene til at spare op gennem bidrag og valg
Du kan også opfordre og motivere dine børn til at spare op og tjene deres egne penge, også selvom de er for små til at få et fritidsjob. Måske kan de booste deres lommepenge ved at lave ekstra opgaver derhjemme eller hos deres bedsteforældre? Og så er der som nævnt god lærdom i til- og fravalg, så giv dem f.eks. valget mellem svømning og fodbold, hvis der ikke længere er råd til begge dele.
Tag hensyn til barnets alder
Gode pengevaner dannes tidligt i livet, så lær gerne dine børn om penge allerede i en tidlig alder. Alderen er naturligvis også afgørende for, hvordan du bedst taler med dem om penge og prioriteringer:
- Som tre-årige får børn deres første forståelse af penges værdi.
- Som syv-årige kan de forstå de grundlæggende aspekter af penge og hverdagsøkonomi f.eks. at der er forskel på ting, du har brug for, og ting du gerne vil have.
- Fra omkring 11-årsalderen er det meste faldet på plads, så de kan forstå og lære, hvordan man laver og holder et budget samt fordele ved at spare op og risici ved at låne penge.
- De 12-17-årige udvikler bedst økonomisk ansvarlighed ved at have deres egne penge f.eks. ved at have et fritidsjob.