Kort fortalt

  • Der er medvind på boligmarkedet for dig, der er boligejer.
  • Usikkerheder og mulige jokere kan kaste en skygge over de lyse prognoser.
  • Få cheføkonomens vurdering af, om det er dyrt eller billigt at købe bolig her og nu.

Der er noget i luften: En optimisme i udviklingen på boligmarkedet for dig, der er boligejer – både når vi tager de kortsigtede og mere langsigtede briller på. Cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, peger blandt andet på høj beskæftigelse, lønstigninger, stabil inflation og ikke mindst rentenedsættelsen som væsentlige bidrag til udviklingen.

Og han er ikke alene om optimismen. På det seneste har både regeringen, vismændene og Danske Bank offentliggjort prognoser for dansk økonomi, som først og fremmest tegner et billede af en positiv udvikling med fornuftig økonomisk vækst og en inflation, der stabiliserer sig omkring 2 % de kommende år. Generelt set skruer prognoserne også op for optimismen på boligmarkedets vegne. Her ventes generelt prisstigninger på i omegnen af 3-4 % i 2024 og omtrent 3 % i 2025.

Ud over de generelle forventninger til selve prisudviklingen, så vurderede vismændene også i deres prognose, at parcelhuspriserne på landsplan ikke er til den dyre side i en historisk kontekst. Ifølge Christian Hilligsøe Heinig er det også en konklusion, vi deler:

”Ser vi på boligbyrden – altså hvad det koster at købe og eje en bolig i forhold til de disponible indkomster – ser det brede boligmarked fornuftigt ud rent prismæssigt i et historisk perspektiv”. Han uddyber:

”På landsplan er boligbyrden omkring det historiske gennemsnit for de seneste cirka 40 år – og boligmarkedet er derfor hverken dyrt eller billigt i en historisk kontekst. Dog ser lokale dele af boligmarkedet stadig dyrt ud, og det københavnske marked for ejerlejligheder er tæt på en historisk top, hvad angår boligbyrden”.
— Christian Hilligsøe Heinig.

Mand i sort jakkesæt og hvid skjorte


Ejerlejligheder er blandt jokerne på boligmarkedet

Økonomiske prognoser rummer naturligvis altid flere forbehold. Ud over den store geopolitiske usikkerhed, så er det især inflationen og renteudviklingen – samt gennemslaget af de senere års kraftige rentestigninger, der er nogle af de afgørende jokere for udviklingen på boligmarkedet.

”Zoomer vi ind på det hjemlige boligmarked er der stadig spørgsmålstegn ved, hvordan især ejerlejlighedsmarkedet i København lander oven på boligskattereformen. I relation til sidstnævnte har ejerlejlighedsmarkedet klaret sig noget bedre end ventet med blot et marginalt prisfald efter årsskiftet”, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Han mener dog, at det stadig er for tidligt at afblæse risikoen for, at priserne kan sætte sig mere over de kommende måneder, og det vil også kunne smitte af på det mere generelle boligmarked.

”Overordnet set er der lagt op til medvind til boligmarkedet fra flere fronter. Med boligskattereformen betaler 8 ud af 10 boligejere mindre i boligskat, renterne synes at have toppet - og selv om der ikke er udsigt til de store rentefald på de fastforrentede 30-årige realkreditlån, så er der lagt op til, at de variable renter kan falde en smule over det kommende år i takt med, at Den Europæiske Centralbank formentlig sætter renterne yderligere ned”, afslutter Christian Hilligsøe Heinig.

Hvor meget rentenedsættelsen konkret påvirker lånerenterne og din økonomi, er måske noget, du er nysgerrig efter at vide mere om. Her kan vores rådgivere hjælpe med at afklare dine muligheder og hjælpe dig godt på vej i forhold til dine fremtidsplaner.

Skal en af vores rådgivere hjælpe dig videre?

Du er altid velkommen til at kontakte din rådgiver eller at booke et møde – vi kan ses både online og i vores rådgivningscentre.

Book møde