Vi har hørt det mange gange på det seneste: Renterne er nu tilbage på et mere ”normalt” niveau efter en lang periode med lave renter.

Men kan man overhovedet tale om noget ”normalt” i denne sammenhæng? Det er Realkredit Danmarks chefanalytiker Nicolas Norby noget i tvivl om:

”Renter på omkring 0 % var ganske normale mellem 2009 og 2022, men set i et længere perspektiv må vi sige, at en rente på 0 % er unormalt lavt. Før 2009 mente flere økonomer, at negative renter var urealistiske, og derfor måtte vi og mange andre også senere ændre i vores IT-systemer og justere de økonomiske lærebøger med et par afsnit om negative renter - altså at man får penge for at låne penge,”
siger Nicolas Norby.

Mand i sort jakkesæt og hvid skjorteNicolas Norby, Realkredit Danmarks chefanalytiker



Denne graf viser, hvordan renten på realkreditlån fra Realkredit Danmark med henholdsvis fast 30-årig rente og variabel 1-årig, 3-årig og 5-årig rente har udviklet sig de seneste år:

Graf over renten på realkreditlån
Kilde: Realkredit Danmark

Som grafen tydeligt viser, skete der pludselig noget omkring 2022, hvor renterne begyndte at bevæge sig opad:

”I 2022 blev en voldsom inflation sparket i gang af en kombination af pressede, globale forsyningskæder, statslige støtteordninger under pandemien og energikrisen på bagkanten af Ruslands invasion af Ukraine. Og derfor hævede centralbankerne renterne, da det er deres redskab til at bekæmpe inflation,” forklarer Nicolas Norby og peger på, at det derfor også giver mening, at vi nu ser renterne falde:

”Nu er pandemien slut og energikrisen aftaget, så vi har set nogle forsigtige rentefald fra centralbankerne i år, som også er slået igennem på realkreditrenterne. Hvis de seneste års lønstigninger bliver i lommerne på lønmodtagerne og ikke omsættes til forbrug, er der måske også plads til yderligere rentefald,” siger han.

Hvordan påvirker renteudviklingen dig som boligejer?

Konsekvensen af udviklingen til det nuværende renteniveau bliver nu mærket af boligejerne rundt omkring i det ganske land. Det sker dog på lidt forskellige måder afhængig af din situation på boligmarkedet:






Bliv klogere på rentetilpasning

Mød Nicolas Norby på vores webinar om rentetilpasning den 17. september.

Tilmeld dig nu